Slovenija 18.3.2021 8:02

Ob obletnici ZRC SAZU spletni prenos koncerta Bratka Bibiča z gosti

Ljubljana, 18. marca - Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) letos praznuje 40-letnico delovanja. Ob jubileju so med drugim poskrbeli za prenovo spletne strani, obletnico pa bodo počastili tudi z več prireditvami. Prva bo nocojšnji prenos koncerta z naslovom Potujoči kino Bridka Bebiča, ki bo na ogled na kanalu YouTube.

Ljubljana. Atrij ZRC Sazu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Atrij ZRC Sazu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

S koncertom Bratka Bibiča z gosti želijo na ZRC SAZU, kot so zapisali, "izkazati spoštovanje in vsaj nekoliko pomagati predstavnikom tiste dejavnosti, ki jih je pandemija zaradi zapiranja javnega življenja najbolj prizadela, glasbenikom in plesalcem".

Potujoči kino Bridka Bebiča: Od kovača do knapa je "premiera nove glasbene interpretacije z gosti in gostjami", je dogodek poimenoval Bibič.

Po pisanju ZRCalnika je "posadka Potujočega kina Bridka Bebiča" ustvarila audiovizualni kalejdoskop odlomkov in fragmentov iz petih sodobnoplesnih zvočnih filmov, nastalih po zamislih koreografa in plesalca Iztoka Kovača v produkciji zavoda En-Knap od prvega 1995 do slednjega 2014.

Novo, 50-minutno montažo najdenih gibljivih podob in (re)kompozicijo njim pripadajočih, razvezanih in ponovno prevezanih zvočnih zapisov so glasbeniki Bibič, Eduardo Raon in Vid Drašler z vokalno-instrumentalno igro v živo ozvočili in glasbeno nadgradili na premierni izvedbi v Slovenski kinoteki aprila 2018. Tokrat se trojki pridružujeta še glasbenika Sašo Vollmaier in Samo Kutin ter glasbenici Ana Kravanja in Tea Vidmar, piše v ZRCalniku.

ZRC SAZU, ki bo konec leta dopolnil 40 let, se je v slovenski javnosti zasidral kot osrednja znanstveno-raziskovalna ustanova predvsem s področja humanistike, družboslovja in izbranih področjih naravoslovja. Danes šteje 18 inštitutov, od katerih jih ima večina sedež v Ljubljani, eden pa v Postojni. Skupno v njih deluje več kot 250 raziskovalk in raziskovalcev, ki so zaslužni tako za temeljne raziskave, kamor sodijo že več kot 60-letne redne neprekinjene meritve Triglavskega ledenika, ki jih izvaja Geografski inštitut Antona Melika, ali pa izredni projekti, kot so vseslovenski slovarski portal Fran, ki so ga zasnovali, izdelali in zdaj zanj skrbijo ter ga dopolnjujejo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša, so zapisali na ZRC SAZU.

Kot so poudarili, jubilej praznujejo delovno. Med drugim so prenovili spletno stran in pomladili logotip, za kar je poskrbela oblikovalka Nataša Vuga. Obletnico bodo proslavili tudi s prireditvami. Potujočemu kinu bosta sledila še dva glasbena dogodka: majski klavirski avtorski premierni solo koncert Saša Vollmaierja in premierni koncert Klarinetizmi z avstrijskim klarinetistom in skladatejem Christopherjem Haritzerjem, Boštjanom Gombačem in pihalnim orkestrom Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki bo jeseni.