Svet 19.3.2021 6:00

V Zagrebu razstava stolov oblikovalke Nike Zupanc

Zagreb, 19. marca - V zagrebški City Plazi je do 15. aprila na ogled razstava z naslovom Stoli slovenske oblikovalke Nike Zupanc, ki je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za mnoge svetovno znane blagovne znamke. Zagrebška razstava sledi lanski razstavi oblikovalke v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Ljubljana. Oblikovalka Nika Zupanc. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Oblikovalka Nika Zupanc.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Obsežni oblikovalski opus Nike Zupanc zajema skorajda vse vrste predmetov za dom in bivanje, od pohištva, delovnih miz in zof do lestencev ter celo desk za deskanje. V Zagrebu se predstavlja z izborom stolov, od najnovejših kosov, ki jih je oblikovala za Natuzzi do zgodnejših kosov za Moroso. Med drugim je oblikovala stole tudi za Dior, kot tudi za številne druge prestižne blagovne znamke, so izpostavili organizatorji zagrebške razstave.

Kot so dodali, oblikovalka skozi ikonično oblikovane predmete interpretira sodobno kulturo ter preizkuša meje tehnologij in materialov. Njeni kosi nosijo izrazito osebno in pripovedno noto, ki so jo pri Elle USA označili za "punk eleganco", so še navedli v napovedi razstave.

Zupančeva se je v ponedeljek udeležila odprtja razstave. Vodila je oblikovalsko delavnico za otroke ter se predstavila hrvaškim medijem. "Z vsakim svojim projektom se trudim izzivati racionalno in trezno, tako da dam glas intuitivnemu, eklektičnemu in intimnemu. Ne maram uniformiranosti," je povedala v pogovoru za današnji Večernji list, v katerem je dodala, da si je morda ravno zaradi tega priborila svoje mesto na sceni.

Pri svojem delu je kot pomembno izpostavila oblikovanje predmetov, ki niso potrošniško blago. "Vedno dajem prednost kakovosti, natančneje materialom, ki bodo prestali test časa in predmetom, ki bodo že s tem, da so oblikovalsko brezčasni in kakovostno dolgotrajni, tudi trajnostni," je dejala. Med drugim je povedala, da je nedavno oblikovala tudi notranjost nekega stanovanja v Zagrebu ter da se je preizkusila tudi pri oblikovanju očal.

Nika Zupanc, ki od leta 2008, ko je ustanovila svoj studio, deluje kot samostojna oblikovalka, danes razvija projekte za svetovno uveljavljena podjetja. Za prestižne naročnike oblikuje zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije, kot je bila denimo Room of one's own za Dior. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v sklopu svoje lastne blagovne znamke - Nika Zupanc.

Mednarodno prepoznavnost je oblikovalka dosegla s svetilko Lolita, ki je postala del kolekcije podjetja Moooi. To jo je k sodelovanju povabilo takoj po njeni samostojni predstavitvi na milanskem tednu oblikovanja leta 2009.