Slovenija 21.3.2021 5:00

Poezija bo ob svojem dnevu ponovno odmevala po svetu

Ljubljana, 21. marca - Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v letošnji poslanici zapisala, da poezija predstavlja to, kar smo kot ljudje, ki danes skupaj bivamo, in hkrati skrbi za predajo zapuščine prednikov zanamcem. Po svetu in tudi v Sloveniji ob dnevu potekajo številne literarne prireditve.

Ljubljana. Poezija, svetovni dan poezije, kava, pisanje, pisanje z roko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poezija, svetovni dan poezije, kava, pisanje, pisanje z roko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Leta 1999 je organizacija Unesco 21. marec razglasila za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije. "Na prvi pomladni dan tako odmevajo pesmi po vsem svetu, da nas opomnijo na pesniško lepoto in popeljejo v svoj univerzalni svet, svet človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter v svet jezikovne raznolikosti in svobode izražanja," so zapisali v Društvu slovenskih pisateljev (DSP).

Audrey Azoulay je v uvodu letošnje poslanice ob dnevu poezije povzela besede Franza Kafke, da mora biti knjiga sekira za zamrznjeno morje v nas, pa tudi naslov knjige profesorja Johna Felstinerja Ali lahko poezija reši svet? Ob tem je spomnila, da je za spremembe potrebna skupna akcija, ki pa se vselej začne s posameznikom. Posameznik tudi piše poezijo in prav za posameznika je poezija napisana. "Odločitev za dejanje pa naj rase med nami," je pozvala.

"V svetu, zaznamovanem z besedami, barvami in podobami, porojenimi za pravo stvar, ima poezija moč brez primere. To je moč, ki nas popelje iz vsakdana in moč, ki nas spomni na lepoto, ki nas obdaja, na trdoživost človeškega duha," je v poslanici zapisala generalna direktorica Unesca.

Dodala je, da v Unescu ob zaključku desetletja, ki so ga v Združenih narodih posvetili biotski raznovrstnosti in ob Mednarodnem letu zdravja rastlin, častijo sodobne pesnike in njihove predhodnike, ki so se zavzemali za biotsko raznovrstnost in varovanje narave. "Ljubezen, smrt in narava so od nekdaj najbrž najpogostejše teme v poeziji," sploh v globoki povezanosti med čustvi in bogastvom, ki ga nudi narava, sodobni avtorji pa se po njenih besedah v poeziji dotikajo tudi ekologije in podnebnih sprememb.

Dan poezije z raznimi dogodki praznujejo po vsem svetu, v času epidemije covida-19 predvsem na spletu. Tudi po Sloveniji se obeta nekaj dogodkov. V DSP so ob današnjem dnevu pripravili pesniški recital, ki se bo začel ob 17. uri in bo v skladu z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi potekal s terase Restavracije PEN na Tomšičevi 12. Spremljati ga mogoče z ulice kot tudi prek spleta.

Predsednik DSP Dušan Merc je ob dnevu poezije pripravil poslanico, v kateri je med drugim zapisal: "Vse je poezija. Kako se veter oglaša v vejah in v dimniku, kakor se govorica neznanih jezikov raznaša po svetu, jok otrok, tožbe žalostinke nad svetom, pogled skozi okno in v nebo, v dušo, pogled nazaj in naprej, vse je poezija in vse je antipoezija... Univerzalna je pač. Ljudje smo si namreč kar zelo približno enaki."

Praznovanju se pridružujejo tudi v Ljubljani, Unescovem mestu literature, kjer so pripravili mali spletni maraton branja poezije, ki se bo začel ob 19. uri, svoje pesmi pa bo bralo 23 pesnic in pesnikov. V Mariboru pa bodo tradicionalno branje poezije nadomestili s predvajanjem posnetka izbrane poezije, ki bo med 11. in 13. uro odmevala po Slomškovem trgu. Med založbami so denimo dogodek pripravili pri Mladinski knjigi, in sicer spletni pesniški večer s Sašo Pavček ob izidu njene druge pesniške zbirke Zastali čas.