Svet 21.3.2021 6:00

Slovenska umetnika na bienalu mladih v San Marinu

San Marino, 21. marca - V Republiki San Marino bo od 15. maja do 31. oktobra prvič gostoval bienale mladih umetnikov Mediterranea. Bienale, ki ga organizira mreža BJCEM, bo v 19. izdaji na temo Šola voda predstavil dela več kot 70. umetnikov in umetnic iz 21 držav. Slovenijo bosta zastopala pesnica in aktivistka Vesna Liponik in vizualni umetnik Gašper Kunšič.

Naslov letošnjega bienala Šola voda si umetniško manifestacijo zamišlja kot kolektivno platformo, zmožno razgrajevanja stereotipov, izhajajočih iz evrocentrične interpretacije sredozemskega bazena, piše v sporočilu za javnost. Več kot 70 sodelujočih umetnikov s sredozemskega območja se bo dediščine skupnih voda poslužilo "kot izhodišča za premagovanje nacionalizmov in ponovno odkrivanje Sredozemlja kot kompleksne platforme raznoterih življenjskih oblik in procesov vedenja".

Bienale Mediterranea organizira BJCEM (Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja), mednarodno združenje s 47. članicami in partnerji v 16. evropskih in sredozemskih državah, v partnerstvu z ministrstvom za izobraževanje in kulturo San Marina ter s kulturnimi institucijami in univerzo San Marina.

Nacionalni koordinator za Slovenijo in tudi ustanovni član BJCEM je društvo Škuc. V društvu so v sporočilu za javnost zapisali, da že več kot 30 let sodelujejo na manifestacijah BJCEM in uspešno predstavljajo mlade slovenske ustvarjalce. V tem času se je po njihovih besedah na bienalu predstavilo 157 slovenskih umetnic, umetnikov oziroma umetniških kolektivov. Letos bosta Slovenijo zastopala Vesna Liponik in Gašper Kunšič.

Kot piše v sporočilu, je kurator Mediterranee 19 mednarodni odbor, ki ga sestavljajo ustanovitelji in udeleženci tretje edicije Naravne oaze?, izobraževalnega in raziskovalnega programa, ki ga podpira BJCEM, od leta 2015 ga vodita Alessandro Castiglioni in Simone Frangi, odprt pa je za kuratorje, umetnike in raziskovalce kulture do 34. leta.

Bienale je prvič zaživel leta 1985 v Barceloni, v 18 edicijah pa je gostoval v mestih, kot so Marseille, Valencia, Lizbona, Sarajevo in Atene. Zadnja, 18. edicija je potekala v Tirani in Draču v Albaniji. Med gostiteljskimi institucijami bienala pa so bili Muzej sodobne umetnosti MACRO v Rimu, umetnostna galerija Nottingham Contemporary v Veliki Britaniji in Muzej sodobne umetnosti v Solunu v Grčiji, so navedli v Škucu.

Odprtje letošnjega bienala, ki bo sicer potekal na več prizoriščih v zgodovinskem jedru San Marina, je napovedano za 14. maj. V sledečem tednu bodo na sporedu pogovori, performansi in projekcije, ki bodo na ogled tudi v neposrednem prenosu.