Svet 20.3.2021 6:00

Stripburger na festivalu Central Vapeur

Strasbourg, 20. marca - Revija Stripburger se predstavlja na hibridnem festivalu Central Vapeur 10.1. Na festivalu, ki bo potekal do konca meseca, se Stripburger že od 15. marca v izložbi priznane umetniške šole LISAA predstavlja z razstavo Stripburger in Print, v prihodnjem tednu pa bo slovenska stripovska revija predstavljena še preko spleta.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Stripovska revija Stripburger. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Stripovska revija Stripburger.
Foto: Stanko Gruden/STA

Strasbourg, ki slovi kot mesto umetnosti in pomembno univerzitetno središče, je vozlišče predvsem mlade in neodvisne stripovske in ilustratorske scene v alzaški regiji. Stripovski festival Central Vapeur je del tega utripa in ravno lani bi moral praznovati desetletnico obstoja, a je edicija odpadla zaradi epidemije.

Osnovno poslanstvo festivala je sicer predstavljanje svežih vizualnih pripovedi, ustvarjalcev ter kolektivov s področja sodobne ilustracije, stripa in grafike v najrazličnejših pojavnih oblikah, piše na spletni strani Stripburgerja.

Festival se programsko povezuje z marčevskimi Srečanji ilustracije, na različnih prizoriščih po Strasbourgu pa tradicionalno poteka več razstav, delavnic, pogovorov in drugih dogodkov. Zaradi epidemieloške situacije so se organizatorji odločili, da ga izvedejo v hibridni različici.

Kot so zapisali pri Stripburgerju je v sklopu (fizičnega) razstavnega programa že od 15. marca v izložbi priznane umetniške šole LISAA na ogled razstava Stripburger in Print, ki predstavlja serijo sito in risotiskanih grafik Sosledja ter izbor naslovnic revije in najnovejših izdaj. Po poročanju organizatorjev festivala razstava že žanje navdušene odzive.

Spletno festivalsko dogajanje pa bo vrhunec doživelo prihodnji konec tedna, ko po potekala tudi spletna predstavitev Stripburgerja. Bojan Albahari bo predstavil primer Stripburgerja in pot, ki jo je revija prehodila v treh desetletjih stripovskega udejstvovanja in soustvarjanja alternativne stripovske scene doma in na tujem. Predavanju bo sledil še pogovor, ki se mu bo pridružila tudi soustanoviteljica Stripburgerja Katerina Mirović.

V nedeljo pa bo na festivalski spletni platformi Televapeur na ogled še video predavanje Raz Dva Strip, v katerem David Krančan na preprost, a poučen način razloži osnove stripovskega jezika in gramatike. V času festivala bodo strasbourški stripovski navdušenci izbrane izdaje Stripburgerja lahko prelistali in kupili tudi v festivalski pop-up knjigarni, ki bo nadomestila tradicionalni sejem malih založnikov, še piše v najavi.