Svet 20.3.2021 5:00

Ralph Fiennes bo uprizoril Eliotovo delo Štirje kvarteti

London, 20. marca - Gledališči Royal Bath in Royal & Derngate sodelujeta pri odrski adaptaciji pesniške mojstrovine T. S. Eliota Štirje kvarteti v režiji in izvedbi priznanega igralca Ralpha Fiennesa. Premiera solo predstave bo najprej v obeh gledališčih maja in junija, poleti pa bo predstava gostovala po Veliki Britaniji, piše britanski The Guardian.

Fiennes je nazadnje igral arheologa v filmu The Dig o odkritju izjemnih zgodovinskih artefaktov v britanskem Suffolku v 30. letih prejšnjega stoletja, na gledališkem odru pa je nazadnje stal lani v predstavi Beat the Devil, v kateri je igral dramatika Davida Harea.

Eliotovi Štirje kvarteti, z angleškimi naslovi Burnt Norton, East Coker, The Dry Salvages in Little Gidding, so hkrati izšli leta 1943. Prvo od štirih pesmi so navdihnili verzi iz njegove drame Umor v katedrali iz leta 1935. Eliot se je sicer v kvartetih dotaknil tem, kot so čas, narava in njeni elementi, vera in spiritualnost, vojna ter moralnost. Navdih za kvartete naj bi našel v ljubezenskem odnosu z Emily Hale, piše The Guardian.

Fiennesovo odrsko produkcijo bo oblikovala Hildegard Bechtler, za luči bo poskrbel Tim Lutkin, za zvok pa Christopher Shutt. The Guardian še navaja, da je kvartete leta 2019, prvič skozi ples, predstavila ameriška koreografinja Pam Tanowitz.