Svet 19.3.2021 5:00

Na Dunaju razstava Arven Šakti Kralj Szomi

Dunaj, 19. marca - V galeriji BahoeARThouse v avstrijski prestolnici bodo danes odprli razstavo slovenske umetnice Arven Šakti Kralj Szomi z naslovom I See Stories. Postavitev nadaljuje serijo razstav šestih slovenskih umetnic in umetnikov, ki se je pod okriljem Leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija 2019-2020 začela septembra lani.

Arven Šakti Kralj Szomi največ ustvarja v fotografiji in sorodnih umetniških praksah. Diplomirala je v Londonu na Goldsmiths' College - University of London in magistrirala v Ljubljani na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Redno razstavlja doma in tujini. Tematsko se v svojem fotografskem delu zadnjega obdobja osredotoča na lik deklice in dekleta, ki ga raziskuje v sklopu projekta Dekle jesenske nebine, za katerega je bila nagrajena z delovno štipendijo ministrstva za kulturo.

Veleposlaništvo RS, ki je projekt postavilo v sodelovanju z eno najbolj uglednih dunajskih kulturnih inštitucij Alte Schmiede in galerijo BahoeARThouse, z razstavo Arven Šakti Kralj Szomi nadaljuje z umeščanjem vrhunskih slovenskih umetniških dosežkov v avstrijsko središče, so sporočili iz Veleposlaništva RS na Dunaju.

Ker epidemiološka situacija še vedno ne omogoča dogodka z večjim številom gostov, bo odprtje razstave potekalo v zakonsko možnem okviru. Razstavo bo odprla slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec v prisotnosti umetnice in generalnega sekretarja Alte Schmiede Walterja Famlerja. Razstavo si bo do 20. aprila mogoče ogledati tudi skozi okno galerije.

Kot že ob razstavah umetnikov Roberta Juraka, Uroša Potočnika in Cvetke Hojnik bo tudi ob tej priložnosti izšel večjezični - slovenski, nemški, angleški - katalog z uvodnim esejem, ki ga je za to priložnost napisala avstrijska pisateljica Marlene Streeruwitz.

V naslednjih mesecih bosta v BahoeARThouse na ogled še razstavi Štefana Galiča z naslovom Natura viva in Franca Mesariča z naslovom Barve Prekmurja.