Slovenija 19.3.2021 10:41

DZ v sredo o interpelaciji ministra za kulturo Simonitija

Ljubljana, 19. marca - Državni zbor (DZ) bo v prihodnjem tednu predvidoma v sredo v sklopu 67. izredne seje odločal o interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo v DZ vložile SD, LMŠ, Levica in SAB. Po časovnici je za interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za kulturo predvidenih skoraj 18 ur.

Ljubljana. Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za kulturo Vasko Simoniti.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Začetek seje v sredo je napovedan ob 9. uri. Poslanec SD Samo Bevk je sicer po dveh interpelacijah, ki sta trajali po približno 17 ur, podal postopkovni predlog, da interpelacijo ministra Simonitija razporedijo v dva dneva. Da bi se ji prvi dan posvetili do 21. ure ter z njo nadaljevali v četrtek, ko bi jo tudi končali. Predsednik DZ Igor Zorčič je Bevkov predlog "vzel na znanje".

Predlagatelji interpelacije so očitke ministru strnili v desetih točkah. Na prvo mesto so postavili "odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19".

Ministru očitajo tudi odgovornost za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa Radiotelevizije Slovenija in STA, odgovornost za zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije, za "nesmiselno deložacijo" najemnikov prostorov na Metelkovi 6 v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi.

Po mnenju predlagateljev interpelacije je minister odgovoren tudi za neplačevanje socialnih prispevkov samozaposlenim v kulturi, za "retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga", za politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah in za nespoštovanje ustavnega načela ločitve Cerkve in države. Prav tako ministru očitajo, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo.

Minister je v obširnem odgovoru na interpelacijo, ki obsega več kot 130 strani, vse očitke zavrnil.

"Navedbe v interpelaciji v vseh desetih točkah v celoti zavračam, ker ne temeljijo na resničnih dejstvih in podatkih in ker v nadaljnji obrazložitvi, ki jo je v predlogu za razrešitev na 18 straneh pripravila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom, ni dokazano, da bi pri svojem delu kršil katere koli zakonske in druge pravne podlage, ki urejajo področje kulture, ravnal neodgovorno ali deloval zoper interese kulturnega področja," je zapisal.

Dodal je: "Nasprotno, pri svojem delu sem se zavedal svojih pristojnosti, obveznosti in dolžnosti, zato sem učinkovito ukrepal tako v zvezi s pandemijo covida-19 in njenimi posledicami v kulturnem sektorju kot na vseh drugih področjih kulturnega življenja v RS, vključno z dejstvom, da je za leto 2021 zagotovljen rekordni proračun za kulturo v zgodovini samostojne države RS."

Svoj odgovor pa je minister Simoniti pospremil z besedami: "Odgovor na to interpelacijo je obsežnejši in znaša skoraj desetkratnik tistega, kar je opisano v besedilu interpelacije. Daljši odgovor s podrobnimi pojasnili je bil potreben, da bi se, prvič, z vsemi dejstvi lahko argumentirano zavrgli vsi zapisani pavšalni in populistični očitki, in drugič, da bodo tudi tisti, ki bodo odgovor k tej interpelaciji voljni prebrati, doumeli in razumeli, da kot minister delam v dobro slovenske kulture."

Ministrov odgovor na interpelacijo je kot ustrezen ocenila tudi vlada.