Svet 22.3.2021 6:00

Dantejev portret po restavriranju znova na ogled

Rim, 22. marca - Znameniti portret Danteja, ki je delo italijanskega renesančnega umetnika Andree del Castagna (1421-1457), je po šestih mesecih restavratorskih del ponovno na ogled v galeriji Uffizi v Firencah. Portret v tehniki freske je znova zažarel v svojih originalnih svetlih barvah, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija, Firence. Znameniti portret Danteja Alighierija v tehniki freske, ki je delo italijanskega renesančnega umetnika Andree del Castagna (1421-1457), je po šestih mesecih restavratorskih del ponovno na ogled v galeriji Uffizi v Firencah. Foto: javna last/Wikipedia

Italija, Firence.
Znameniti portret Danteja Alighierija v tehniki freske, ki je delo italijanskega renesančnega umetnika Andree del Castagna (1421-1457), je po šestih mesecih restavratorskih del ponovno na ogled v galeriji Uffizi v Firencah.
Foto: javna last/Wikipedia

Portret bo letos vključen na razstavo v Forliju, ki bo nosila naslov Dante - vizija umetnost in ki jo pripravljajo ob letošnji 700. obletnici Dantejeve smrti. Nato bo na ogled še v umetnikovem rojstnem kraju Castagno d'Andrea.

Direktor galeriji Uffizi Eike Schmidt je omenjeno umetnino opisal kot "morda najslavnejši Dantejev portret, ikono, povezano z italijansko kulturo in dušo".

Na slikarja Andreo del Castagna ( 1419-1457) sta s svojim delom vplivala predvsem Masaccio in Giotto di Bondone. Med njegovimi deli velja omeniti še freske v cerkvi Sant'Apollonia v Firencah in fresko z upodobitvijo konjeniškega spomenika Niccoloja da Tolentina v katedrali v Firencah.

Dante Alighieri (1265-1321) se je rodil v Firencah. Komaj devet let star je prvič uzrl hči florentinskega bankirja Beatrice Portinari. Ponovno jo je srečal, ko mu je bilo 18 let in je bila Beatrice že poročena. Po njeni zgodnji smrti je Dante leta 1292 začel pisati pesniško avtobiografijo Novo življenje. V njej je v obliki 31 sonetov in kancon poveličeval Beatrice in ljubezen, ki jo je gojil do nje.

V sklepnem delu Novega življenja je Dante, katerega poezijo je določal sladki novi slog, tudi že napovedal delo, ki še v večji meri slavi Beatrice in danes velja za njegovo glavno delo - Božansko komedijo. Versko-alegorični ep je razdeljen na tri dele: Pekel, Vice in Raj. Pesnik v družbi Vergila in Beatrice potuje po onostranstvu ter srečuje številne zgodovinske in mitološke osebe.

Potem, ko se Dante vpletel v politiko, je bil dosmrtno izgnan iz Firenc. Preostanek življenja je preživel po raznih mestih, med drugim v Veroni in Ravenni, kjer je umrl in je tudi pokopan.