Svet 22.3.2021 10:10

Umrl je poljski pesnik Adam Zagajewski

Krakov, 22. marca - V 76. letu starosti je umrl poljski pesnik Adam Zagajewski. Eden vodilnih in najpogosteje prevajanih sodobnih poljskih pesnikov, ki je leta 1996 prejel nagrado vilenica, pred leti pa je bil tudi gost na ljubljanski Filozofski fakulteti, je umrl v nedeljo v Krakovu, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Nemčija, Tübingen. Poljski pesnik Adam Zagajewski. V 76. letu starosti je umrl poljski pesnik Adam Zagajewski. Bil je eden vodilnih in najpogosteje prevajanih sodobnih poljskih pesnikov, ki je leta 1996 prejel nagrado vilenica, pred leti pa je bil tudi gost na ljubljanski Filozofski fakulteti. Foto: dpa/STA

Nemčija, Tübingen.
Poljski pesnik Adam Zagajewski.
V 76. letu starosti je umrl poljski pesnik Adam Zagajewski. Bil je eden vodilnih in najpogosteje prevajanih sodobnih poljskih pesnikov, ki je leta 1996 prejel nagrado vilenica, pred leti pa je bil tudi gost na ljubljanski Filozofski fakulteti.
Foto: dpa/STA

Poljski predsednik Andrzej Duda je smrt Zagajewskega na Twitterju opisal kot "veliko izgubo za poljsko literaturo," pa piše nemška tiskovna agencija dpa.

Zagajewski se je rodil leta 1945 v Lvovu. V 60. letih minulega stoletja se je uveljavil kot pripadnik gibanja novi val in odtlej sledil enkratnemu glasu poezije v knjigah, spominih, na popotnih doživetjih, v mestih in v naravi.

Njegovo delo je nenehno reflektiralo položaj posameznika in njegove notranje dvome v metežu zgodovine. Kot je zapisal v eseju Navdih in ovire, naj bi danes poezija ohranjala magičnost, skrivnostni preblisk navdiha, obenem pa vsebovala tesnobo, ki jo je v zgodovino vnesla izkušnja 20. stoletja, zaznamovana s taborišči, gulagi in holokavstom, je na spletni strani Bukle ob zbirki pesmi Iskanje sijaja zapisal slovenski prevajalec Zagajewskega Niko Jež.

Iz nasprotja med navdihom, ki nas dviguje v višave, in življenjskimi okoliščinami, ki nas pritiskajo k tlom, so po Ježevih besedah nastajale njegove pesniške miniature kot na videz bežne zabeležke, polne hipnih prebliskov in spoznanj.

Komaj se je Zagajewski dobro uveljavil v skupini mladih pesnikov, ko se je z ironijo, včasih sarkazmom in trpkostjo odzival na družbene razmere, v katerih je bila beseda ukleščena v spone režimske ideologije (zbirke Komunike, Mesnice, Oda mnogoterosti), že ga je sredi 70. let zadela prepoved objavljanja.

Po uvedbi vojnega stanja so se zanj začela leta potovanj - nastale so zbirke Potovati v Lvov, Platno, Ognjena zemlja - kjer se je njegova poezija po Ježevih besedah osredotočala na vprašanja bivanja, lepote, minljivega trenutka in zgodovinske izkušnje ter se vse pogosteje vračala v mitsko deželo izgubljene galicijske očetnjave rodnega večkulturnega mesta Lvova. Do leta 2002 je živel v emigraciji v Parizu, obenem pa je od 1988 polovico leta prebil kot predavatelj na houstonski univerzi v ZDA.

V slovenščini je sicer dostopna še zbirka pesmi Mistika za začetnike (1997), kjer izbor pesmi in prevod prav tako podpisuje Jež, ki je prispeval tudi spremni esej.

Ameriška esejistka Susan Sontag je poezijo Zagajewskega opisala kot zapeljivo hvalnico miru in pogumu vsakdanjega življenja. Zagajewski je objavil tudi nekaj knjig proze in esejističnih knjig. Za svoje delo je prejel številne domače in mednarodne nagrade.