Svet 23.3.2021 5:00

Reforma pop glasbe na Madžarskem buri duhove

Budimpešta, 23. marca - Madžarska vlada načrtuje oživitev lokalne pop scene, v kar bi vložila 62 milijonov evrov. Načrt po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vključuje sredstva za iskanje in usposabljanje talentov ter subvencije za ustvarjanje vsebin in marketing ter za zagotavljanje infrastrukture. Načrt je naletel na bojazni o možnem političnem vplivu in cenzuri.

Ljubljana. Koncert. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Szilard Demeter, vodja projekta, ki ga je predsednik madžarske vlade Viktor Orban leta 2019 imenoval za kulturnega komisarja, je dejal, da si želijo z načrtovanim vložkom dvigniti kakovost madžarske pop in rock glasbe in hkrati graditi narodno identiteto, je povzela AFP.

"Glasba lahko predstavi razlike v madžarskem značaju, viziji in zgodovinski izkušnji," je Demeter po lanski predstavitvi osnutka načrta pojasnil za AFP. Dodal je, da načrt morda ni najbolj razumljiv, če se nanj gleda z zahodnoevropskega vidika. A ravno zato je lahko po njegovih besedah "vznemirljiv in eksotičen".

Kritiki madžarske vlade so ob tem izrazili bojazen, da glasbena reforma odpira novo fronto v že zaostrujoči kulturni vojni. Orban je po pisanju AFP že leta 2018 napovedal, da so za Madžarsko na vidiku velike spremembe v kulturni in akademski sferi, ki jih sicer v provladnih krogih prepoznavajo kot valilnice liberalizma.

Vse odtlej je vlada poostrila nadzor nad prizorišči in univerzami, zagnana pa je bila tudi kampanja proti LGBT skupnosti. Madžarska je denimo sprejela zakon, ki je bil uperjen proti Srednjeevropski univerzi filantropa Georgea Sorosa. Srednjeevropska univerza se je bila leta 2019 primorana preseliti na Dunaj.

Orbanu naklonjeni Demeter, ki v Budimpešti vodi tudi prestižni leposlovni muzej, je potrdil, da na Madžarskem poteka kulturni boj, a zanj je v ospredju tega boja vprašanje, ali bo madžarska kultura sploh še obstajala čez 100 let. Zato se zavzema za krepitev narodne identitete s pomočjo narodne kulture.

Čeprav je Demeter v nekem intervjuju dejal, da ni naklonjen pop glasbenikom, ki pljuvajo čez politiko, saj naj bi to razdvajalo občinstva, je za AFP dejal, da za vključitev v glasbeno reformo politično prepričanje ne bo ovira, pomembna bo kakovost. "Raznolikost je bistvo madžarske kulturne moči, tako kot je raznolikost med narodnimi kulturami bistvo moči Evrope," je dejal.

A kot je dejal pevec punk skupine Usual Disappointments Ferenc Megyeri, madžarska vlada že sedaj cenzurira glasbenike. Skupina je izdala kritične skladbe z naslovi Viktor, Absurdistan in Soros. Omenjene pesmi so bile oktobra lani izrezane iz s strani vlade financiranega spletnega prenosa njihovega koncerta. Megyerija so organizatorji naprosili tudi, naj sleče majico, na kateri je pisalo Soros. "Ker sem odklonil, so se nato med prenosom osredotočili na moj obraz," je še dejal glasbenik.

Večkrat nagrajeni tekstopisec Zoltan Czutor pa je za AFP dejal, da bi iz sredstev, predvidenih za reformo, lahko sicer naredili marsikaj dobrega, denimo za glasbeno izobrazbo otrok, a je ob tem izrazil bojazen pred indoktrinacijo. Dejal je, da se izvajalci v svojih delih že sedaj izogibajo političnim temam, ker se bojijo, da jih ne bodo vabili na koncerte ali pa, da njihovih skladb ne bodo vrteli na radiu, je še poročala AFP.