Slovenija 22.3.2021 11:25

Začenja se tretji krog akcije muzejev in galerij Naprej v preteklost

Ljubljana, 22. marca - V organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije (SMS) in Službe za premično dediščino in muzeje v tem tednu poteka vseslovenska spletna akcija slovenskih muzejev in galerij Naprej v preteklost. Letošnjo akcijo, ki sledi lanskima dvema, so tematsko obarvali z zgodovino slovenskega prostora, pridružilo se ji je kar 66 muzejev in galerij.

Zamisel o vseslovenskem projektu, spletni akciji Naprej v preteklost, ki se je razvila pod okriljem SMS in Službe za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije, se je porodila v lanskih poletnih mesecih.

Po tem ko je bila v letu 2020 akcija izpeljana dvakrat, gredo organizatorji v letu 2021 v tretji krog. Tokratni akciji, ki bo potekala do nedelje, se je pridružilo 66 muzejev in galerij, ki bodo na svojih spletnih straneh in družabnih omrežjih objavljali kratke filme, različne informacije, fotografije in ponudili marsikateri zanimiv pogled v muzejske zbirke ter muzejski vsakdan.

Kot sta v sporočilu za javnost zapisali predsednica SMS Aleksandra Berberih-Slana ter vodja Službe za premično dediščino in muzeje Maja Hakl Saje, je letošnje leto jubilejno, saj praznujemo 200-letnico ustanovitve prvega muzeja na Slovenskem, posamezni muzeji praznujejo okrogle obletnice svojega delovanja, okrogel rojstni dan pa praznuje tudi Slovenija.

Zato so se odločili, da bodo prvo letošnjo akcijo tematsko obarvali z zgodovino slovenskega prostora, ključniku #naprejvpreteklost pa se bo tokrat ob objavah pridružil ključnik #Slovenija. Kdo vse sodeluje v tokratni akciji ter programe posameznih posameznih muzejev in galerij razkriva programska knjižica, ki je dostopna na povezavi sta.si/qvbboI.

V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) med drugim napovedujejo Kratke zgodbe velikih predmetov - spletno predstavitev predmetov ob napovedi praznovanja 70 let TMS, v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova spletna vodstva po izbranih delih iz zbirk Moderne galerije, Arteast 2000+ in iz nacionalne zbirke, v Narodni galeriji več spletnih kvizov, med drugim na teme Panorama s Šmarne gore, Izlet v Bohinj in Bled je podoba raja.

Slovenska kinoteka ponuja spletno razstavo Po poteh slovenskega filma, v Umetnostni galeriji Maribor se bodo v sklopu omenjene akcije vsak dan do petka ob 11. uri v živo oglasili na Instagramu s kratkimi predstavitvami o upodobitvah domačih in tujih mest v njihovi zbirki, Muzej Velenje bo med drugim ponudil virtualni sprehod po stalni razstavi ter poučne naloge za spoznavanje obdobja osamosvajanja Slovenije, Zasavski muzej Trbovlje pa spletno nagrado igro Rudarske kolonije.