Slovenija 23.3.2021 8:00

V Kapelici instalacija MR-808 Interactive

Ljubljana, 23. marca - V Galeriji Kapelica bo od danes do 30. aprila na ogled interaktivna instalacija nemškega umetnika Moritza Simona Geista z naslovom MR-808 Interactive. Gre za socialni eksperiment v glasbi, komponiranju množic in družnem bobnanju z roboti, piše v najavi.

MR-808 Interactive, predimenzionirana robotska naprava za bobnanje, namenjena skupnostnemu ustvarjanju glasbe, vabi k igrivemu raziskovanju zvoka, digitalizacije in zvočnih tehnik naredi-sam. Docela vse zvoke in zvočne vzorce generira občinstvo, ki skupaj programira bobnarskega robota in v realnem času sklada glasbo, piše v sporočilu za javnost.

"Instalacija ima tako v svojo strukturo vpisano interaktivnost in odzivnost ter vsled preprostega tabličnega vmesnika omogoča intuitivno premikanje mej med pasivnim in aktivnim obiskovalcem oziroma preobražanje poslušalca v ustvarjalca," so zapisali v Galeriji Kapelica.

Moritza Simona Geista je za instalacijo navdihnil znameniti elektronski bobnarski stroj TR-808 iz zgodnjih 80. let minulega stoletja, prva cenovno dostopna naprava, ki je omogočala programiranje bobnarskih zvokov. Omenjena mašina, t.i. nadomestek človeškega bobnarja, je imela izjemen vpliv tudi na pojav in razvoj žanrov, kot so elektro, tehno in hip-hop.

Prvi inštrument MR-808 je leta 2013 pod vodstvom umetnika Moritza Simona Geista razvil kolektiv Sonic Robots, pri čemer so 11 zvokov stroja iz preteklosti zamenjali z mehaničnimi aktuatorji in fizičnimi proizvajalci tonov, da zvok s pomočjo robotike generirajo motorji in elektromagneti.

Med letoma 2015 in 2016 so instalacijo nadgradili z interaktivno komponento in nastal je MR-808 Interactive. Bobnarski robot je bil doslej predstavljen na številnih dogodkih, od nočnih žurov v tehno klubih do medijskih in hekerskih kongresov.