Svet 23.3.2021 10:15

Na portugalskem festivalu Beast kratki film Ane Čigon

Lizbona, 23. marca - Mednarodni filmski festival Beast je z letom 2017 začel portugalskemu občinstvu predstavljati kinematografijo srednje in vzhodne Evrope. Letošnja 4. izdaja, ki bo med četrtkom in nedeljo potekala na spletu, bo v središče postavila Romunijo, v uradnem tekmovalnem programu pa je tudi slovenski kratki film Spregledani razgledi avtorice Ane Čigon.

Kot so sporočili s festivala, film, pri katerem je Ana Čigon podpisala režijo, scenarij, fotografijo, montažo in animacije, tekmuje za nagrado za najboljše eksperimentalno delo. Po oceni organizatorjev je film satirična kritika trenutnih družbenih in političnih sprememb, ki se dogajajo v Sloveniji, v Evropi in v svetu, ki jo avtorica v estetskem smislu raziskuje skozi (pre)oblikovanje pokrajin in mestnih krajin.

Film z angleškim naslovom Phony Sights "pri iskanju odgovora na vprašanji, kje smo in kam gremo, upošteva družbena in politična vprašanja in celo znanost", so zapisali organizatorji.

Festival skozi film predstavlja 21 držav, poudarek pa daje raznolikosti ter novim delom in talentom, ki zastopajo najnovejše smernice v vzhodnoevropskem filmu. Zaradi trenutne situacije bo potekal prek spleta v sodelovanju s platformo za pretočno predvajanje Filmin, osrednjo streaming platformo za neodvisni film na Portugalskem.

Po koncu marčevske izdaje se bo do 1. junija nadaljeval z mesečnimi prikazi filmov in dogodkom, poimenovanim Višegrajsko filmsko središče, ki bo posvečeno državam Višegrajske skupine.

Ana Čigon, rojena leta 1982, je študirala slikarstvo, video in umetnost novih medijev v Ljubljani in Linzu. Deluje na različnih umetniških področjih, kot so video umetnost, dokumentarni filmi in predstave. Film Spregledani razgledi je premierno predstavila leta 2019 na festivalu videa v Kairu in na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Od takrat so ga prikazali v Avstriji, Grčiji, Kolumbiji, ZDA, Hrvaški in Nemčiji, piše na njeni spletni strani.