Na hitro prelistano 27.3.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. marca - Pri mariborski založbi Litera je izšel roman Martine Pinterič Na obisku, pri novomeški Gogi pa knjiga ruskega klasika Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega s Peterburškim letopisom bele noči in povestjo Bele noči. Center za slovensko književnost je izdal novo pesniško zbirko Glorjane Veber, Učila International pa biografijo o glasbeniku Johnu Lennonu.

Ljubljana. Knjiga ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega z naslovom Peterburški letopis; Bele noči. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega z naslovom Peterburški letopis; Bele noči.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljice Martine Pinterič z naslovom Na obisku. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljice Martine Pinterič z naslovom Na obisku.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka z naslovom Razkošje. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka z naslovom Razkošje.
Foto: STA

Ljubljana. Biografija največjega rokovskega zvezdnika Johna Lennona. Foto: STA

Ljubljana.
Biografija največjega rokovskega zvezdnika Johna Lennona.
Foto: STA

NA OBISKU - KRATEK ROMAN O PREBOLEVANJU RAKA

V kratkem romanu Na obisku Martina Pinterič opiše izkušnjo prebolevanja Hodgkinovega limfoma, raka limfatičnega sistema, ki je, vsaj v zgodnjih stadijih, največkrat lociran oz. omejen na eno skupino bezgavk, lahko pa je tudi razširjen. Roman odlikuje zelo zgoščena, poetična pisava, v katerem skorajda ni zunanjega dogajanja, pri čemer avtorica ves čas prestopa mejo med pripovednim in poetičnim.

Svojo izkušnjo s pisanjem avtorica povzame: "Med zdravljenjem so me obhajale različne misli, ki pa niso vedno dobile svojega prostora, saj je bila takrat pomembna le ena - preživeti. Ko se je zdravljenje končalo, je prišel čas, da poleg ozdravljenega telesa, ozdravi tudi duša. Vedno sem se obračala k pisanju, ko so bile besede pretežke, da bi našle pot." Avtorica in založba Litera bosta od vsakega nakupa knjige podarili dva evra Slovenskemu združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, so zapisali na založbi.

PETERBURŠKI LETOPIS BELE NOČI TER BELE NOČI - ZGODNEJŠI DELI DOSTOJEVSKEGA

Peterburški letopis (1847) je pisateljevo "ustvarjalno naročje, kalilnica sloga, tipov in zamisli tako za literarne kot publicistične tekste," so zapisali pri založbi. V teh zgodnjih feljtonih Dostojevski prvič spregovori o nacionalni ideji in ruski samobitnosti ter začne razvijati publicistični slog, ki bi mu lahko rekli literarizacija vtisov in razmislekov o resničnosti in ki pozneje vrhunec doseže v Dnevniku pisatelja.

Junaka povesti Bele noči (1848) sta sanjač oziroma "nočna mora", kot ga v Letopisu označi sam pisatelj, in Nastenjka, ki si v štirih nočeh med tavanjem po mestu povesta svoji življenjski zgodbi. Konflikt med bratstvom in ljubeznijo, ki prežema celotno povest, pisatelj na koncu že razreši v duhu, ki bo določal njegovo zrelo ustvarjanje, so zapisali pri Beletrini. Deli je prevedla Urša Zabukovec.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821-1881) je med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi svetovnimi klasiki. Med njegova najznamenitejša dela sodi predvsem t.i. peteroknižje - Zločin in kazen, Idiot, Besi, Mladenič, Bratje Karamazovi - ki največkrat s prikazovanjem mejnih dejanj in položajev upodablja sodobnega človeka in njegove notranje boje.

RAZKOŠJE - PESNIŠKA ZBIRKA S STREZNITVENIMI PESMIMI GLORJANE VEBER

Pesniška zbirko Razkošje zajema 26 globokih, pomenljivih in "streznitvenih pesmi za dobro človeštva", so zapisali pri založbi. Avtorica se "vrača v predpomene in predforme sveta, kjer je celota še brez vonja, ritma in oblike. Če je njen prvenec Prosti pad še zaznamovalo poimenovanje in poseljevanje stvarnosti, kar je porodni akt pesniškega ustvarjanja nasploh, pa se govorka v zbirki Razkošje, imenovanjem, ki vselej vzpostavljajo razmerja, razlike in hierarhije, odpoveduje", je v spremni besedi zapisala Tanja Petrič. Avtoričino pesniško govorico je označila za dinamično, gosto in razkošno, "pogosto zapisano v drugoosebnem dialoškem in včasih celo zaklinjevalnem tonu, ki nenehno vre, valovi in pljuska ob ogrožajočo realnost, kontaminirano s političnimi nazori, družbenimi konvencijami, pričakovanji in nesmiselnimi vsakdanjostmi".

Glorjana Veber (1981) je politologinja z doktoratom iz literarnih ved in pesnica. Za poezijo je prejela več nagrad, med drugim prvo nagrado na mednarodnem natečaju za mlade iz prostora Bosne in Hercegovine in Slovenije, prvo nagrado na mednarodnem natečaju za mlade pesnike iz bivšega jugoslovanskega prostora, predstavila se je tudi na Bienalu mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja. Je ustanoviteljica Inštituta Iriu. Leta 2013 je izšel njen pesniški prvenec z naslovom Prosti pad.

JOHN LENNON: ŽIVLJENJE, LJUBEZEN IN SMRT NAJVEČJEGA ROCKOVSKEGA ZVEZDNIKA - NOVA LENNONOVA BIOGRAFIJA

Izšla je nova biografija enega največjih rockovskih zvezdnikov vseh časov - Johna Lennona, frontmana kultnih Beatlov in izjemnega glasbenika. O njegovem življenju in delu je bilo napisanih že nešteto knjig, vendar je ta biografija po navedbah založbe najbolj celovita, saj je analitična in hkrati osebna. Pri založbi so se želeli z njo pokloniti 40. obletnici Lennonove smrti.

Knjigo je napisala Lesley-Ann Jones, priznana glasbena biografinja in novinarka. V njej opiše Lennonovo življenje, razjasni njegova razmerja z drugimi, analizira njegovo nepričakovano smrt in predstavi glasbeno dediščino. Spregovori tudi o njegovih vzponih in padcih, tako v njegovem poklicnem kot zasebnem življenju. S pomočjo lastnega raziskovanja, neobjavljenih fotografij in intervjujev z ljudmi, ki so Lennona najbolje poznali, od prve žene Cynthie, prvorojenca Juliana, kolega Paula McCartneyja, ljubice May Pang, išče odgovore, ki 40 let po njegovi tragični smrti ponujajo celosten pogled na njegovo življenje in ustvarjanje. Delo je prevedel Simon Demšar.