Slovenija 28.3.2021 9:00

V SEM bodo letos osrednjo razstavo posvetili ljudski umetnosti

Ljubljana, 28. marca - V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) kot osrednjo v letošnjem letu napovedujejo razstavo Ljudska umetnost med domom in svetom, ki bo na ogled v drugi polovici leta. V aprilu pa bodo odprli razstavo La Doctora, ki bo posvečena življenju in delu slovenske znanstvenice Branislave Sušnik v Paragvaju. Z razstavami bodo obeležili tudi nekaj jubilejev.

Ljubljana. Slovenski etnografski muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski etnografski muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je za STA zapisala direktorica muzeja Natalija Polenec, je bil mednarodni in medinstitucionalni projekt La Doctora, življenje in delo dr. Branislave Sušnik v Paragvaju napovedan že v letu 2020, vendar so njegovo realizacijo zaradi pandemije covida-19 prestavili v letošnje leto. Zaradi nemogočih fizičnih povezav s Paragvajem so ga tudi priredili epidemiološkemu času, v SEM pa bo razstava na ogled od 20. aprila.

Razstava bo pripovedovala življenjsko zgodbo slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke Branislave Sušnik, ki jo je usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. Predstavila bo njena ključna dela in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati bo predstavila zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane, katerim je avtorica razstave namenila največ raziskovalne pozornosti, piše na spletni strani muzeja.

Prav tako v aprilu bodo v SEM odprli potujočo razstavo Japonske fundacije z naslovom Sprevod nadnaravnih bitij yokai iz Japonske. Razstava bo predstavila japonsko kulturo yokaija, ki se je do danes ohranila skozi slike na zvitkih, večbarvne japonske lesorezne tiske - nishiki-e ter številne druge medije, tudi igrače in filme.

Natalija Polenec je opozorila še na nekaj obletnic, ob katerih pripravljajo programe. Tako so ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona v avli razstavne hiše na ogled postavili manjšo priložnostno razstavo 300 let Škofjeloškega pasijona, s katero obeležujejo jubilej te spokorniške procesije, ki prikazuje Kristusovo trpljenje ter motive iz Stare in Nove zaveze. Na ogled bo do 18. aprila.

Septembra bodo pripravili priložnostno razstavo z izborom najstarejših etnografskih predmetov in dokumentov, ki jih hranijo v muzeju. Z njo se bodo pridružili Narodnemu muzeju Slovenije in obeleževanju 200. obletnice ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem, iz katerega so 102 leti pozneje izločili etnografske zbirke zaradi ustanovitve samostojnega Kraljevega etnografskega muzeja leta 1923.

V juniju bodo 30-letnico osamosvojitve Slovenije obeležili z razstavo Vtisi 30, Spomini Slovenk in Slovencev v izseljenstvu na priznanje samostojne Slovenije.

V drugi polovici leta pa je direktorica muzeja izpostavila letošnjo osrednjo razstavo z naslovom Ljudska umetnost med domom in svetom. Ta bo izpostavila simbolno govorico narodne identifikacije v ljudski umetnosti kot tudi sodobno likovno "folk art" produkcijo. Ustvarili so jo državljani globalne NSK države. Kot je zapisala, tako SEM med drugim udejanja svojo družbeno vlogo interpretatorja mnogoterih vidikov dediščine v nacionalnem kot v globalnem kontekstu.

Pripravljajo tudi cikel manjših razstav v okviru obeleževanja naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. Tako je v januarju in februarju že bila na ogled razstava Slovenske penine, ki so jo pripravili v sodelovanju z Biotehniškim izobraževalnim centrom - BIC Ljubljana, jeseni bosta sledili še razstava Kulinarične zgodbe SEM - Miza od prehranjevanja do mnogoterih sporočil in razstava poprtnikov, lecta in malih kruhkov.