Slovenija 24.3.2021 5:00

Začenja se spletni Festival dokumentarnega filma

Ljubljana, 24. marca - Na spletu se bo danes začel 23. festival dokumentarnega filma. Do 31. marca bo na ogled 20 celovečercev in štirje kratki filmi, sklop Posvečeno pa so namenili izboru nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina. Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo potegovalo pet filmov o aktualnih temah, relevantnih tudi za slovenski prostor.

Ljubljana. Nagrajenec Prešernovega sklada režiser Matjaž Ivanišin. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nagrajenec Prešernovega sklada režiser Matjaž Ivanišin.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Dvajset celovečernih dokumentarcev ter peščica kratkih bo skušalo aktualne stvari doma in po svetu postaviti v kontekst," je ob festivalu zapisal vodja filmskega programa v Cankarjevem domu (CD) Simon Popek. Filme na temo človekovih pravic, ki se potegujejo za nagrado, je predstavil na nedavni spletni novinarski konferenci.

Ameriški dokumentarec Nasmeh Helen Keller v režiji Johna Gianvita prinaša portret premalo poznane, od mladosti gluhe in slepe ameriške aktivistke, goreče zagovornice socialističnih idealov in ženskih pravic.

Dokumentarec Primer spolne zlorabe v režiji Alison Kuhn "v odrsko mizansceno postavi pet žensk, ki so bile - enako kot tudi režiserka - med avdicijo za film spolno zmanipulirane in zlorabljene", Nemesis Thomasa Imbacha pa predstavlja dokument sedem let trajajočega podiranja več kot sto let stare železniške postaje in gradnjo sodobnega zapora s policijsko postajo v središču Züricha.

V tekmovalnem programu bosta prikazana še na festivalih uspešni film Acasa, moj dom, v katerem režiser Radu Ciorniciuc prikaže standarden, v vseh okoljih poznan odnos večine do marginalizirane manjšine, in Punčka v režiji Sebastiena Lifshitza, ki predstavi zgodbo osemletne Sashe - deklice, rojene v fantovskem telesu. Film pokaže, da družba vprašanje spola še vedno dojema črno-belo.

Filme bo ocenjevala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo direktorica Slovenskega filmskega centa Nataša Bučar, eden od prvih članov Amnesty International Slovenije in direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski in generalna sekretarka Amnesty International Kanade Ketty Nivyabandi.

Festival bo filme prikazal še v sekcijah Aktualni, družbenokritični, Miti, ikone, mediji ter Intimni in globalni portreti. Sekcijo Posvečeno so tokrat namenili letošnjemu nagrajencu Prešernovega sklada Ivanišinu, čigar filmi so po oceni Popka "majhne, iskrene, brezčasne mojstrovine o dinamiki med ljudmi, različnih folklorah, kulturah in običajih". Na ogled bo tako izbor njegovih kratkih in srednjemetražnih filmov kot tudi odmevni filmi Karpopotnik in Playing Man ter Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki ga je režiral z Rajkom Grlićem.

Kot so sporočili iz CD, bo festival mogoče spremljati na platformi Cinesquare.net na območju Slovenije. Pogovori z režiserji in drugimi filmskimi ustvarjalci ter pomembnimi sogovorniki o temah, ki jih predstavlja letošnji izbor filmov, bodo med festivalom na ogled na družbenih omrežjih CD ter v okviru radijskega programa Val 202 kot medijskega partnerja.