Slovenija 24.3.2021 12:52

Marija Mojca Pungerčar razstavlja oblačila z zgodbami

Ljubljana, 24. marca - V Galeriji Spomeniškovarstveni center je od danes mogoče obiskati razstavo Marije Mojce Pungerčar z naslovom Osebna koda obleke, kjer odslužene obleke iščejo nove lastnike. Kolekcija šteje čez sto kosov oblačil in z njimi povezanih zgodb. Obiskovalci si bodo lahko obleke ogledali in pomerili ter izbrano oblačilo brezplačno odnesli domov.

Ljubljana. Vizualna umetnica Marija Mojca Pungerčar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vizualna umetnica Marija Mojca Pungerčar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Osebna koda obleke je nadaljevanje projekta Dresscode, ki ga je umetnica leta 2002 izpeljala z Veroniko Klančnik. Kljub podobnim izhodiščem razstava Osebna koda obleke prinaša nekaj novih vsebinskih poudarkov.

Kot je v spremnem eseju zapisala kustosinja razstave Iza Pevec, nas obleke kot način predstavljanja samih sebe spremljajo vse življenje. Niso le gradniki lastne predstavitve, temveč so tudi intimni, bližnji nosilci spomina, oboje pa je nestalen konstrukt.

Umetnica, ki prek oblek pogosto razmišlja o družbi, nas je letos ponovno pozvala, naj ji podarimo stara oblačila, hkrati pa delimo z njimi povezane zgodbe. Obleke postavlja na ogled na razstavi, zgodbe pa preberemo na spletu, do koder nas pelje koda ob vsakem kosu. Galerija hkrati postane prav posebna second-hand trgovina, saj obiskovalci lahko odidejo z novo (staro) obleko.

Na razstavi po besedah kustosinje ne najdemo žalostnih spominov, ki često spremljajo stare obleke, izbor je omejen na tiste kose, od katerih so se sodelujoče lahko ločile in, še pomembneje, na zgodbe, s katerimi se želijo predstaviti. V kolikšni meri so te resnične, morda niti ni ključno, saj tako spomin kot identiteta nista nespremenljivi ali čvrsti entiteti.

Obleke, kot mejnik med družbo in nami, se po mnenju Ize Pevec znajdejo prav v nekakšni, pogojno rečeni, avtofikciji - zgodbi o nas samih, namenjeni tako drugim, kot nam samim. Pri tem se lahko vprašamo, kako na to, kakšno zgodbo želimo pripovedovati, vplivajo družba, kultura in okolje in kateri izmed naših jazov je tisti, ki prevzema besedo.

Ker se projekt Osebna koda obleke umešča v serijo dogodkov, s katerimi želi Marija Mojca Pungerčar oživiti spomin na svoja pretekla dela in jih postaviti v nov kontekst, lahko morda tudi razstavljena dela po besedah kustosinje razumemo kot svojevrsten portret umetnice. Družba sodelujočih seveda ni nekaj določenega, temveč se zgradi z vsako akcijo posebej, poleg prijateljev in znancev umetnice pa vključuje tudi ljudi, ki jih denimo prej ni poznala.

Leta 1964 rojena Marija Mojca Pungerčar je leta 1989 diplomirala iz slikarstva na ljubljanski likovni akademiji in leta 2001 magistrirala na San Francisco Art Institute v ZDA. Od leta 1983 razstavlja doma in v tujini. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim priznanje Riharda Jakopiča.

Razstava v Galeriji Spomeniškovarstveni center bo odprta do 31. marca.