Slovenija 25.3.2021 6:00

V Moderni galeriji dela Tobiasa Putriha iz zadnjih dveh desetletij

Ljubljana, 25. marca - V Moderni galeriji je od danes na ogled razstava mednarodno uveljavljenega slovenskega umetnika Tobiasa Putriha. Pod naslovom Perceptron združuje projekte zadnjih dveh desetletij, ki med drugim vključujejo ambientalne prostorske postavitve, obsežne instalacije, predmete in risbe. Na ogled bo do 20. junija.

Ljubljana. Akademski kipar Tobias Putrih. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademski kipar Tobias Putrih.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Putrih se v konceptualnih in materialno efemernih projektih giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo ter se ukvarja z avantgardami 20. stoletja, zlasti z utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora. Njegova dela so največkrat predlogi, makete oziroma modeli obstoječih arhitekturnih zasnov in historičnih idej.

Navdihujoč se pri dediščini eksperimentiranja, med drugim v opusih Buckminsterja Fullerja, Fredericka Kieslerja in Yone Friedmana, uresničuje arhitekturne spremembe javnih prostorov - kinodvoran, knjižnic, galerij in univerz - ter gradi začasna okolja iz običajnih, industrijskih ali nematerialnih materialov: papirja, kartona, lesa in svetlobe. Lomljene oblike ter spremembe nivojev prostora in osvetlitve uporablja za gradnjo pripovedne poti, na kateri obiskovalce potaplja v notranjosti prostorskih postavitev. Svoje instalacije snuje kot družbene prostore, strukture za ustvarjanje in ohranjanje občutka skupnosti.

Na njegove minimalistične rešitve vplivajo modernistične strukture, še zlasti v delih, ki poudarjajo preproste zgradbe, mehanizme projiciranja, bele ploskve in čist prostor. Modernistična zaznavna arhitektura je za Putriha, ki raziskuje njene oblike zatopljenosti v ambient, generativna umetniška paradigma.

Umetnik se v delu še zlasti tesno navezuje na razvijajočo se zgodovino arhitekture kinodvoran, zato njegove instalacije v svojih površinah združujejo tako povsem zaznavne konstrukcije kot bolj zapletene atmosferične oblike nekdanjih kinodvoran. S takim poustvarjanjem socialne arhitekture projiciranja pokaže spremenljive geometrije in variabilne arhitektonike. Umeščene v kiparsko formo v začasnih, prilagodljivih arhitekturah, podobnih zaslonskim pregradam, postanejo Putrihove zamišljene površine same prosojni teksturni objekti, je zapisano na spletni strani galerije.

Ob koncu razstave bo izšel pregledni katalog v sodelovanju z galerijo Gregor Podnar in založbo Hatje Cantz.

Leta 1972 rojeni Putrih je leta 1999 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam leta 2003 tudi magistriral iz kiparstva in videa. V letih 1998-99 je študiral na Umetnostni akademiji v Düsseldorfu pri Tonyju Craggu. Njegova dela so vključena v številne muzejske zbirke, med drugim newyorškega MoMA, MACBA v Barceloni, Fondazione Prada v Milanu.

Za svoje delo je prejel več nagrad, tudi nagrado Prešernovega sklada za leto 2008. Živi in dela med Slovenijo in ZDA.