Svet 25.3.2021 5:00

Akram Khan bo Knjigo o džungli predstavil kot zgodbo o podnebni krizi

London, 25. marca - Akram Khan bo Knjigo o džungli predstavil na svoj način. Plesalec in koreograf, ki je znan po tem, da v svojih predstavah združuje prvine indijskega plesa kathak, sodobnega plesa in gledališča, bo na delo Rudyarda Kiplinga pogledal skozi prizmo najbolj perečega problema 21. stoletja - podnebne krize.

Khan je po pisanju spletnega portala The Guardian pri desetih letih nastopil v vlogi Mavglija v indijski plesni različici Knjige o džungli. Sedemintrideset let pozneje se je odločil, da je čas, da se ponovno loti slovite Kiplingove zgodbe.

"Knjige o džungli sem se lotil iz svoje in ne iz Kiplingove perspektive," je povedal. "Ne moremo mimo tega, da je bil rasist in imperialist, a to ne spremeni dejstva, da sem občutil močno povezanost z zgodbo. V otroštvu je močno vplivala name," je dodal.

V Khanovi različici z naslovom The Jungle Book Reimagined, ki bo premiero doživela v gledališču Curve v Leicestru aprila 2022, bo Mavgli begunec, ki iz Indije pride v London. A tam najde opuščene ulice; narava je mesto spremenila v džunglo.

Svet na odru bodo ustvarili s pomočjo animacije in projekcij. Pri ustvarjanju vizualne podobe bo sodeloval filmski režiser Andy Serkis, songe bo prispevala Anoushka Shankhar, scenarij Tariq Jordan.

Kiplingova izvirna zgodba pripoveduje o človekovi premoči nad naravo, Khanova verzija pa bo ponazorila posledice človekove prevzetnosti. Kot primer Khan izpostavlja covid-19. "Narava nam je dala ta droben virus, ki ga sploh ne moremo videti, da je človeštvo spravil na kolena. Če to ni prekletstvo in darilo hkrati, ne vem, kaj je," je njegove besede povzel spletni portal. Na vprašanje, ali se bo zardi pandemije spremenilo naše dojemanje okolja, pa Khan pravi, da preprosto nimamo izbire.