Svet 26.3.2021 5:00

Sanremo v tekmovalnih programih dveh festivalov v ZDA

Seattle/Cleveland, 26. marca - Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni tekmovalni program 47. mednarodnega filmskega festivala v Seattlu. Obenem se je uvrstil tudi v tekmovalni program filmov iz srednje in vzhodne Evrope na festivalu v Clevelandu.

Nova Gorica. Režiser Miroslav Mandić. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiser Miroslav Mandić.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Za glavni tekmovalni program festivala v Seattlu je bilo izbranih le sedem filmov iz vsega sveta - Konga, Kanade, Francije, Nemčije, Turčije, Japonske in Slovenije, so poudarili v Slovenskem filmskem centru (SFC).

Mandić je ob tem povedal: "Zelo me veseli, da bo Sanremo v ZDA premierno prikazan v glavnem tekmovalnem programu uveljavljenega filmskega festivala v Seattlu, ne glede na to, da bo festival potekal samo na daljavo. Fizično prisotnost gledalcev bo tako nadomestilo istočasno predvajanje filma na dveh ameriških festivalih, saj bo Sanremo na ogled tudi v Clevelandu."

Film govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja, so vsebino filma povzeli pri SFC.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, koproducenta sta italijanski Incipit Film in RTV Slovenija.

Film je nastal s finančno podporo SFC in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega ministrstva za kulturo.

Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu, predvajan je bil tudi v tekmovalni sekciji balkanskih filmov na letošnjem 25. mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji.

Kot so še sporočili iz SFC, se je na festival v Clevelandu v tekmovalni program osmih filmov iz srednje in vzhodne Evrope uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića. Film je srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosansko koprodukcija, slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo. Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Golubović.

Filmska zgodba, postavljena v manjše mesto v Srbiji, se začne, ko se ženska pred tovarno z dvema majhnima otrokoma zažge, ker možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine.

V filmu igrajo Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Večkrat nagrajeni film je imel svetovno premiero na lanskem 70. Berlinalu v sekciji panorama, na festivalu je prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije. Tudi ta film je sofinanciral SFC.

Mednarodni filmski festival v Seattlu bo potekal od 8. do 18. aprila, festival v Clevelandu pa od 7. do 20. aprila, film pa bo prek spleta dostopen 11. in 20. aprila, so še sporočili iz SFC.