Slovenija 26.3.2021 10:30

Pilonova galerija gosti fotografsko razstavo Zore Plešnar

Ajdovščina, 26. marca - V Pilonovi galeriji v Ajdovščini je od danes na ogled razstava nedavno preminule fotografinje Zore Plešnar, ki jo je pripravila Umetnostna galerija Maribor (UGM). Predstavljen bo izbor del, ki so leta 2019 sestavljala fotografinjino retrospektivo v UGM oziroma 50 fotografij iz zbirke mariborske galerije po izboru kustosinje Andreje Borin.

Ajdovščina. Pilonova galerija. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Pilonova galerija.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Zora Plešnar je bila najvidnejša slovenska fotografinja 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Njena umetniška pot se je začela ob vključitvi v mariborski Fotoklub, ki je bil v 60. in 70. letih eden najuspešnejših fotoklubov v tedanji Jugoslaviji. Dve leti pozneje je kot edina ženska sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem in uveljavila vrsto novosti tako v tehničnem kot tudi v izraznem smislu.

V tri desetletja trajajočem delovanju je slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli. V svojem ustvarjanju se je največ posvečala pokrajini in portretom.

Fotografske podobe pokrajin Plešnarjeve so pogosto povzdignjene v nadrealno, prividno, imaginarno in sanjsko. "Realni tukaj in zdaj njenih odsevov, oblakov, hribov ali mesta v nastajanju je univerzalen in brezčasen, v dotiku s sanjsko razsežnostjo, ki prosto prehaja med zunanjo podobo in notranjim doživljanjem," so zapisali v Pilonovi galeriji.

Obenem se je fotografinja posvečala tudi portretom, kjer se je v polnosti izrazil njen mil značaj in naklonjenost do otrok. Cikel Otroštvo s svojo neposrednostjo in pristnostjo tako predstavlja vrh njene portretne fotografije.

Razstavo v Ajdovščini spremlja izčrpen katalog z uvodno besedo direktorice UGM Brede Kolar Sluga, kustosinja Andreja Borin pa je obdelala posamezne cikle avtoričinih del. Ob razstavi v Pilonovi galeriji je izšla tudi zgibanka z besedilom kustosinje razstave ter reprodukcijami razstavljenih del.

Razstava bo na ogled do 2. maja.