Svet 29.3.2021 6:00

Basquiatova slika Versus Medici maja na dražbi

New York, 29. marca - Avkcijska hiša Sotheby's bo 12. maja v New Yorku dala na dražbo sliko ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata. Delo iz leta 1982 z naslovom Versus Medici, ki ga je Basquiat ustvaril pri 22. letih, je ocenjeno med 35 do 50 milijonov dolarjev, piše spletni portal Art Daily.

Nemčija, Frankfurt. Umetniška dela ameriškega umetnika haitijsko-portoriških korenin Jean-Michela Basquiata. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Nemčija, Frankfurt.
Umetniška dela ameriškega umetnika haitijsko-portoriških korenin Jean-Michela Basquiata.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Slika, nastala kmalu po umetnikovem zgodnjem transformativnem potovanju v Italijo leta 1981, predstavlja enega izmed njegovih najmočnejših vizualnih izzivov establišmenta zahodnoevropske umetnosti, kjer se je kot mladi ustvarjalec drzno okronal kot naslednik umetniške zapuščine mojstrov italijanske renesanse, piše spletni portal Art Daily.

Delo je belgijski zbiratelj Stephan Janssen pridobil od Larryja Gagosiana ob obisku Basquiatovega studia leta 1982, nato je bilo od leta 1990 v ugledni zasebni zbirki. Tokrat bo prvič ponujeno na dražbi.

O pomembnosti slike v umetnikovem opusu priča njegova umestitev v številne večje razstave, med drugim v postavitev v Palazzo Fortuny leta 2017 v času beneškega bienala ter nazadnje v prvo obsežnejšo razstavo umetnikovih del na Japonskem.

Slika je nastala v istem letu kot delo Brez naslova, ki je bilo na dražbi avkcijske hiše Sotheby's leta 2018 prodano za rekordnih 110,5 milijona dolarjev. Versus Medici v za umetnika značilnem jeziku konfrontira s temeljim kamnom zgodovine zahodne umetnosti - italijansko renesanso, ki jo definirajo dela Leonarda, Michelangela, Rafaela, Botticellija in drugih.

Umetnik je z njo na začetku svoje kariere ambiciozno obračunal z zgodovino umetnosti, ne samo da je zavzel svoje mesto v njej, temveč se je tudi okronal za naslednika renesančnih mojstrov.

Basquiat je je po pisanju Art Daily dobro poznal zgodovino umetnosti in v delu je mogoče videti tudi celo vrsto vplivov - anatomsko kompleksnost zgodnjih Leonardovih risb in format triptiha v gradnji slike. Struktura na treh povezanih platnih izvedene slike temelji na Basquiatovem izjemnem poznavanju večstoletne tradicije. V njej odmeva oblika oltarnega triptiha, s čimer slika namiguje na versko in politično moč, povezano z njim.

Basquiat se je rodil leta 1960 v Brooklynu očetu Haitijcu in materi Portoričanki. Komaj sedemnajstleten je zapustil dom in živel na ulicah spodnjega Manhattna. Na zidove in pročelja v newyorškem Sohu je risal grafite, na katere se je podpisoval s psevdonimom Samo.

Prvi preboj je prišel z razstavo 50 mladih newyorških umetnikov v P.S.1, centru za sodobno umetnost v newyorškem Queensu. Razstavo je videla tudi galeristka Annine Nosei, ki je v svoji galeriji v Sohu hotela pripraviti prvo samostojno razstavo Basquiatovih slik. Dala mu je denar za platna in barve ter studio v galeriji, kjer je ustvarjal.

Vse slike so bile prodane že na odprtju. Ko je še pesnik, pisatelj in umetnostni kritik Rene Ricard v Artforumu leta 1984 napisal prelomni tekst o Basquiatu Radiant Child, ga je to izstrelilo med zvezde umetnostne scene.

Postajal je milijonar in življenje se mu je radikalno spremenilo. Pri 21 letih je postal tudi najmlajši umetnik, ki je razstavljal leta 1982 na documenti VII v nemškem Kasslu. Predstavil se je še v Zürichu, Rimu, Rotterdamu, Tokiu.

Basquiatu, ki je v nekaj letih iz brezimnega uličnega umetnika postal zvezdnik ter se od brezdomca zavihtel med bogataše, so droge postale dnevna rutina, prav tako boemsko življenje in dekadentno trošenje denarja. Umrl je zaradi prevelikega odmerka heroina, star komaj 27 let.