Slovenija 30.3.2021 8:00

MGL s spletno premiero predstave Le zaljubiti se ne smemo

Ljubljana, 30. marca - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so na Mali sceni na oder postavili dramo enega najprodornejših hrvaških dramatikov mlajše generacije Ivorja Martinića Le zaljubiti se ne smemo. Režijo prve slovenske uprizoritve podpisuje Alen Jelen. Spletna premiera bo drevi na platformi Tretji oder.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dežuje. Dežuje. Dežuje. Grozijo poplave in slavnostno odprtje luksuzne restavracije je odpovedano. V restavraciji so se zbrali njen lastnik Janko, njegova žena, od katere se pravkar ločuje, in njegova nova partnerica. Pozneje se jim pridruži še dekle, ki jo je Jankov sin nedavno zapustil, ker odhaja v Ameriko. Jankov oče se medtem v bolnici poslavlja od življenja. Noč, dež in hlad vladajo tudi v njihovih srcih, so vsebino igre povzeli v MGL.

Kot so zapisali, je Le zaljubiti se ne smemo drama o poslavljanju, odhajanju, zapuščanju znanega, kar je zmeraj boleče in povezano z negotovostjo. Mnogo pripetljajev in izrečenih besed v tej noči je tudi in predvsem smešnih. Glavni junak Janko je melanholičen - in komičen. Je tudi prestrašen - in kot tak vreden pomilovanja.

Priča smo pripovedi o človeških slabostih, krhkosti odnosov in nemoči. O strahu pred življenjem in strahu pred spremembami. Martinić se sprašuje, ali imamo pravico do spremembe, čeprav z njo prizadenemo svoje bližnje. Bolečina Martinićevih likov je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa vzbuja upanje in vliva moč. Tudi humor in avtohumor, so še zapisali v MGL.

Kot v gledališkem listu pojasnjuje prevajalka in dramaturginja Diana Koloini, ima igra v originalu drugačen naslov - Dobro je dok umiremo po redu, a so ga v dogovoru z avtorjem spremenili zaradi neustreznih asociacij na današnji trenutek.

To je po njenih besedah igra, "v kateri se nič ne zgodi". A to ne pomeni, da stoji na mestu ali da se v njej kar naprej ponavlja isto, niti ni abstraktna ali programsko izpraznjena, prav nasprotno, Martinićeva igra ustvari vtis avtentičnega življenja, zdi se, da se odvija naravno kot življenje samo, saj sledi nenačrtovanim vzgibom svojih likov, ki so se znašli v neki posebni, pa vendar povsem življenjski situaciji.

Igrajo Boris Ostan, Bernarda Oman, Iva Krajnc Bagola in Lara Wolf. Scenograf je Matej Filipčič, kostumografka Belinda Radulović, avtorica glasbene opreme Darja Hlavka Godina, lektorica Maja Cerar, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos. Režiser spletnega prenosa je Klemen Dvornik.

Leta 1984 rojeni Martinić zadnja leta živi v Barceloni. Njegove igre uspešno uprizarjajo tudi številna gledališča v Španiji in Južni Ameriki. V MGL sta bili uprizorjeni že dve njegovi besedili: Drama o Mirjani in tistih okrog nje (2005) in Ko je otrok bil otrok (2015). Igra Le zaljubiti se ne smemo je bila krstno uprizorjena v Zagrebškem gledališču mladih septembra 2019.

Ponovitve bodo 31. marca ter 8., 9. in 11. aprila na spletni platformi Tretji oder.