Svet 30.3.2021 6:00

Razstava Keitha Haringa v prostorih dvorane slavnih šahistov

Saint Louis, 30. marca - V dvorani svetovno znanih šahistov je do 16. maja na ogled razstava ameriškega umetnika Keitha Haringa. Postavitev z naslovom Radiant Gambit (Sijoči gambit) vključuje tudi doslej še ne videno zasebno zbirko Haringovih fotografij in del, med katerim je tudi umetnikov znani poulični šah, poroča portal Artdaily.

Nemčija, Hamburg. Razstava del ameriškega umetnika Keitha Haringa. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Razstava del ameriškega umetnika Keitha Haringa.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V dvorani svetovno znanih šahistov nam je v čast predstaviti razstavo Keitha Haringa, ki vključuje dela iz njegove celotne kariere, je napovedala kuratorka Shannon Bailey. Dodala je, da je Haringov vpliv še 30 let po njegovi smrti zelo močan. "Verjel je, da je umetnost za vsakogar, podobno kot v naši dvorani menimo, da je šah za vsakogar," je dejala.

Na razstavi, ki zavzema dve nadstropji razstavišča, je na ogled 130 del, med katerimi je nabor doslej še nevidenih umetnin iz zasebne zbirke. Razstavljena so tudi dela lokalnih in drugih umetnikov, ki jih je Haring navdihoval. Med njimi sta LA2 (Angel Ortiz), ki je kot najstnik šest let sodeloval s Haringom, ter Thierry Noir, domnevno prvi umetnik, ki je slikal na Berlinski zid. Oba sta k razstavi prispevala šahovska seta, še piše Artdaily.

Haring (1958-1990), rojen v Pensilvaniji, se je pri 20 letih preselil v New York, kjer se je srečal s tamkajšnjo živahno sceno uličnih umetnikov ter s pop artom in grafiti. Med drugim je prijateljeval z Andyjem Warholom, Jean-Michelom Basquiatom, Madonno in Grace Jones.

Kmalu je razvil svojstven in zelo prepoznaven slog obrobljenih figur, ki je blizu tako stripovski kot ulični umetnosti. Deklariral se je za političnega umetnika, ki je s svojimi deli želel nagovoriti čim širše občinstvo. Boril se je proti kapitalizmu in rasizmu ter nazadnje proti tabuizaciji aidsa.