Slovenija 30.3.2021 12:44

Dokumentarec Punčka prejemnik glavne nagrade 23. FDF

Ljubljana, 30. marca - Na spletnem 23. Festivalu dokumentarnega filma (FDF) je glavno nagrado Amnesty International Slovenije prejel film o deklici, ujeti v telesu fantka, Punčka v režiji Sebastiena Lifshitza. Pomembno omembo pa je mednarodna žirija dodelila filmu Primer spolne zlorabe v režiji Alison Kuhn. Nagrade bodo v sredo podelili na virtualni sklepni prireditvi.

Nemčija, Berlin. Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International, logotip. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International, logotip.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Mednarodna žirija v sestavi Nataša Bučar, Dragan Barbutovski in Ketty Nivyabandi je na letošnjem FDF nagrado Amnesty International Slovenija podelila dansko-francoskemu dokumentarcu Punčka Sebastiena Lifshitza, ki je "tenkočutna in poglobljena študija stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola med njenim biološkim spolom in spolom, s katerim se pri svojem bivanju identificira". Stiska je še posebej grozljiva zaradi dejstva, da gre za osemletno deklico, ki se sooča z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost.

"Z odlično fotografijo film naslika zelo ganljiv portret deklice, ki jo z vso občutljivostjo kamere opazuje v otroških igrah, ki se jih igra, in med plesnimi tečaji, obenem pa daje besedo njeni mami, ki počasi razkriva vsakodnevno resničnost, ki je povezana s tem, ali ima njen otrok pravico biti srečen ali ne," piše v obrazložitvi.

Članov žirije se je film globoko dotaknil: "S svojo močno sporočilnostjo je zarezal v naša gledalska srca in tako mu podeljujemo letošnjo nagrado Amnesty International Slovenije".

Posebno omembo pa je žirija dodelila nemškemu filmu Primer spolne zlorabe režiserke Alison Kuhn. V filmu pet igralk, ki so na začetku svoje profesionalne poti, z gledalci deli izkušnje zlorab in manipulacij, ki so jih bile deležne med avdicijo za film. "Gre za pomembno filmsko delo, ki osvetljuje skriti svet ozadja filmskega ustvarjanja, ki je pogosto vse prej kot romantično in profesionalno," piše v obrazložitvi.

Žirija je zapisala še, da posebno priznanje ni prisodila zgolj filmu, "ampak tudi vsem tistim igralkam, ki so nedavno tudi v slovenskem prostoru pogumno spregovorile o svojih izkušnjah zlorab v ranljivem okolju umetniškega ustvarjanja".

Sredina sklepna prireditev festivala s podelitvijo nagrad bo na ogled na spletni strani www.fdf.si, Facebook strani FDF in YouTube kanalu Cankarjevega doma, festivalski filmi pa bodo v sredo dostopni še do polnoči.

S FDF so sporočili še, da bo nagrajeni film Punčka po koncu festivala od 1. do 4. aprila na ogled preko spletne strani Cankarjevega doma, prav tako bo po tej poti, zaradi velikega zanimanja občinstva, dostopen še film Ujete v medmrežju, ki ga podpisujeta Barbora Chalupova in Vit Klusak.