Slovenija 31.3.2021 9:00

Ljubljanska Drama s spominskim večerom Danilu Benedičiču

Ljubljana, 31. marca - V SNG Drama Ljubljana se bodo danes s spominskim večerom poklonili nedavno preminulemu igralcu in dolgoletnemu članu igralskega ansambla Danilu Benedičiču. Premieri spominskega filma ob 19.30 na YouTube kanalu Drame bo sledila projekcija arhivskega posnetka uprizoritve Prva klasa dramatika Alda Nicolaja v režiji Jožeta Babiča iz sezone 1991/92.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v ljubljanski Drami, Benedičičeva izjemna umetniška dediščina in prijazna, čuteča osebnost ostajata večno dragocen navdih in ponos gledališke družine SNG Drama Ljubljana.

Spominski film, ki ga bodo prikazali drevi, je nastal v sodelovanju z igralci Jurijem Součkom, Borisom Cavazzo, Marijano Brecelj, Kristijanom Muckom, Zvonetom Hribarjem, Sašo Pavček in Igorjem Samoborjem. Poklon Benedičiču se bo nadaljeval s spominsko projekcijo arhivskega posnetka uprizoritve Prva klasa, v kateri ob Benedičiču igrata Souček in Iva Zupančič.

Gledališki kritik in dramaturg Jernej Novak je Benedičiča opisal kot karakternega, natančnega in kultiviranega igralca, velikega mojstra detajla s širokim izpovednim razponom, ki svoje vselej izvirne odrske stvaritve gradi iz poglobljenega študija dramskih likov in značajev.

Benedičič je bil skoraj štiri desetletja član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana in v njem oblikoval večino svojih odrskih mojstrovin. Sodelovanje z Dramo in drugimi slovenskimi gledališči pa je nadaljeval tudi po upokojitvi.

V petih desetletjih predajanja odrski umetnosti je odigral skoraj 150 gledaliških vlog in prejel zanje številne nagrade, med drugimi nagrado Sklada Staneta Severja (1974), Borštnikovo nagrado za igro (1976), nagrado Prešernovega sklada za vloge v SNG Drama Ljubljana (1980), Župančičevo nagrado (1985) ter Borštnikov prstan (1989) in Župančičevo nagrado za življenjsko delo (1997).

Igra Prva klasa je bila v Mali drami premierno uprizorjena septembra 1991. Komedijo v dveh dejanjih sta iz italijanščine prevedli Nataša Slavinec in Nada Šumi. Lektorica je bila Nada Šumi, scenograf Boro Rotovnik, kostumografka Marija Vidau, komponist Lado Jakša, koreograf Janez Mejač in glasbeni vodja Brane Demšar. Arhivski posnetek, ki traja 80 minut, si bo mogoče v okviru platforme Drama od doma na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana ogledati le v času njegovega predvajanja, so še sporočili iz ljubljanske Drame.