Slovenija 2.4.2021 5:00

Mednarodni dan knjig za otroke: Ko beremo, zrastejo duhu peruti

Ljubljana, 2. aprila - Na 2. april, dan, ko se je rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, po svetu obeležujemo dan knjig za otroke. Mednarodno poslanico je spesnila Margarita Engle, plakat pa je ustvaril Roger Mello. V poslanici z naslovom Glasba besed med drugim piše: "Ko beremo, zrastejo duhu peruti./Ko pišemo, nam zapojejo prsti."

Kitajska, Nanning. Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je 2. april, dan rojstva danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Nanning.
Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je 2. april, dan rojstva danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, razglasila za mednarodni dan knjig za otroke.
Foto: Xinhua/STA

Ameriška pesnica Margarita Engle je v poslanici v obliki pesmi, ki jo je poslovenila Nada Grošelj, med drugim zapisala, da so besede lahko "bobni in flavte na listu" in tudi marsikaj drugega, bralce pa lahko, tudi preko ritma in rim, vabijo k plesu. Doma ali na poti "so zgodbe in pesmi vse tvoje". Poslanico pa sklepa naslednja kitica: "Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi/postanejo glasba prihodnosti,/mir, prijateljstvo, radost:/melodija,/ki upa."

Kot je za STA zapisala predsednica slovenske sekcije IBBY Tina Bilban, letošnja mednarodna poslanica čudovito opisuje tudi delo Kristine Brenkove, katere 110. obletnico rojstva obeležujemo letos. Spomnila je na zapuščino Kristine Brenkove, ki "je gradila mostove ne le med knjigami in otroki, ampak tudi med slovensko in mednarodno mladinsko književnostjo".

Tako so z mednarodno poslanico in pisateljico v mislih oblikovali tudi letošnjo spletno bralnospodbujevalno akcijo, ki bo potekala vse do konca šolskega leta. Pri IBBY jo pripravljajo z Mestno knjižnico Ljubljana in Pionirsko - centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo ter v sodelovanju z drugimi partnerji.

Akcijo so naslovili Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi: 110 kakovostnih bralnih predlogov. Kot je še zapisala Tina Bilban, želijo z vsakoletno akcijo mlade bralce pospremiti v svet branja in jih navdušiti za vseživljenjsko druženje s knjigami.

"Vsi, otroci, mladi in odrasli, lahko posežemo po kakovostnih mladinskih knjigah (nekaj bralnih predlogov najdete tudi na spletni strani: www.ibby.si), ki - pa naj gre za romane ali zbirke pravljic, stripe ali slikanice, poezijo ali poučne knjige - nas lahko povežejo v skupnem branju, nam pomagajo razumeti svet okoli sebe ali pa nam omogočajo potovanja iz domačega naslanjača. 2. april je tako čudovita priložnost za skupno večerno branje," je sklenila.

Je pa poslanico ob dnevu napisal tudi predsednik Društva Bralna značka Slovenije Marko Kravos in v njej pozval: "Berimo otroške knjige, da se bodo zgladile gube na čelu starega sveta!" Kot je Kravos med drugim zapisal, vsa velika literatura rase iz resnic prve otroške knjige, ki se napaja in poji ob toku prvinskega življenja: "Od tisočerih zrn soli, tisočerih zrnc cvetnega prahu, iz rojev črk in besed na pisanem papirju. Naj nam bo v veselje: malim in velikim. Dajmo ga z veseljem deliti z drugimi v svoji bližini."

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je sicer 2. april za mednarodni dan knjig za otroke razglasila na mednarodnem kongresu leta 1966 v Ljubljani. Odtlej za ta dan vsakič druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico. Lani je čast pripadla pisatelju Petru Svetini, ki je pri pripravi plakata sodeloval z ilustratorjem Damijanom Stepančičem. Priljubljena slovenska avtorja sta bila lani nominirana za Andersenovo nagrado, prav tako se zanjo potegujeta v naboru avtorjev in ilustratorjev za leto 2022.

Leta 1968 je sicer poslanico za dan knjig za otroke spisal pisatelj France Bevk, leta 1970 pa pisateljica Ela Peroci. Leta 1997 pa je Slovenska sekcija IBBY pripravila poslanico Otroštvo je poezija življenja. Poezija je otroštvo sveta, ki jo je napisal pesnik Boris A. Novak, plakat pa je ustvaril Matjaž Schmidt.

Ob dnevu ponavadi v Bologni poteka tudi mednarodni sejem otroških knjig, ki ponuja vpogled v trende na področju otroške in mladinske literature. Zaradi epidemije je bila letošnja 58. izdaja premaknjena na termin med 14. in 17. junijem.

So pa že v torek naznanili, da je letošnji prejemnik spominske nagrade Astrid Lindgren (ALMA) francoski avtor Jean-Claude Mourlevat. Iz Slovenije so letos zanjo kandidirali Anja Štefan, Slavko Pregl, Alenka Sottler in Svetlana Makarovič, piše na strani Slovenske sekcije IBBY.