Slovenija 1.4.2021 9:52

Za kuratorja Frankfurta 2023 imenovana Amalija Maček in Matthias Göritz

Frankfurt, 1. aprila - V.d. direktorja Javne agencije za knjigo (Jak) Sebastjan Eržen je v soglasju z dosedanjimi partnerji ter s strokovnimi službami Jaka za kuratorja projekta Frankfurt 2023 imenoval Amalijo Maček in Matthiasa Göritza. Kuratorja bosta "z znanjem in izkušnjami bistveno nadgradila projekt ter omogočila njegovo učinkovito izvajanje in dolgoročne učinke".

Kot je v sporočilu za javnost še zapisala predsedujoča svetu Jak Gabriela Babnik Ouattara, sta izbrana kuratorja Amalija Maček in Matthias Göritz "kompetentna poznavalca kompleksnega področja, ki bosta vsebinski gonilni sili projekta".

Kuratorja bosta v skladu z usmeritvami in informacijami o gostovanju Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki jih bosta prejela od agencije za knjigo, samostojno pripravila program, v imenu projekta se bosta lahko dogovarjala z različnimi deležniki gostovanja doma in v tujini. Sodelovala pa bosta tudi s stalnimi strokovnimi komisijami ministrstva za kulturo, so o njunem delu še zapisali na Jaku.

Izbrana kuratorja pa sta za STA presodila, da je projekt nastopa Slovenije kot gostje na Frankfurtskem sejmu že od samega začetka dobro zastavljen, oba sta ga tudi ves čas spremljala: "Tako sva počaščena, da lahko s svojimi izkušnjami pomagava, da se Slovenija v Frankfurtu leta 2023 predstavi kar najbolj celovito, na visoki ravni in vsebinsko ter vizualno nepozabno. V naslednjih dveh tednih bova predvsem zbirala predloge avtoric in avtorjev ter založb, nato pa predstavila podrobnejši koncept."

Amalija Maček je visokošolska učiteljica na oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, akreditirana konferenčna tolmačka za institucije Evropske unije in priznana književna prevajalka. Sodelovala je pri več mednarodnih znanstvenih projekt ter pri predstavitvah Slovenije na knjižnih sejmih v Leipzigu in Frankfurtu. Je poznavalka nemškega literarnega prostora.

Matthias Göritz je nemški pisatelj, pesnik, dramatik in prevajalec, ki prevaja tudi iz slovenščine. Za svoj prozni prvenec (Der kurze Traum des Jakob Voss, 2005) je prejel nagrado Mara-Cassens-Preis. Po študiju filozofije in književnosti je dolgo živel v Moskvi, Parizu, Chicagu in v New Yorku. Je gostujoči profesor na številnih tujih univerzah in prejemnik mnogih mednarodnih literarnih štipendij. Trenutno je profesor na Univerzi Washington v St. Louisu v ZDA, kjer je zasnoval nov študijski program kreativnega pisanja, je še pisalo v sporočilu za javnost.