Svet 1.4.2021 12:17

Slovenija bo nastopila v prvem evrovizijskem polfinalu

Ljubljana, 1. aprila - Organizatorji tekmovanja za pesem Evrovizije so naznanili vrstni red skupno 33 nastopajočih na polfinalih, ki bosta v Rotterdamu potekala 18. in 20. maja. Slovenija, ki jo s skladbo Amen zastopa Ana Soklič, bo v prvem polfinalu na vrsti druga, piše v sporočilu za javnost.

Ljubljana. Zmagovalka Eme 2020 Ana Soklič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zmagovalka Eme 2020 Ana Soklič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Od nekdanjih jugoslovanskih republik sta se v prvi polfinale uvrstili še Severna Makedonija in Hrvaška, med konkurenti pa bo tudi predstavnica Avstralije Montaigne. V prvem večeru bodo nastopili še predstavniki in predstavnice Litve, Rusije, Švedske, Irske, Cipra, Norveške, Belgije, Izraela, Romunije, Azerbajdžana, Ukrajine in Malte.

V drugem polfinalnem večeru pa bodo na evrovizijskem odru med drugimi stali predstavniki Srbije in Albanije, sosednje Avstrije, Češke, Grčije, Poljske, Islandije, Švice in Danske.

Od skupno 33 nastopajočih se bo v veliki finale, ki bo na sporedu 22. maja, uvrstilo 20 polfinalistov. V kakšnem vrstnem redu bodo nastopili, bo znano 21. maja. Finalistom se bodo na odru pridružili še predstavnik predlanske zmagovalne države Nizozemske Jeangu Macrooy in pa predstavniki "velikih pet", ki imajo zagotovljeno mesto v finalu, ker v evrovizijsko blagajno prispevajo največ, torej Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije.

Na letošnjem tekmovanju bo tako mogoče skupno prisluhniti 39 skladbam, ki jih je že sedaj mogoče spoznati preko uradne spletne strani tekmovanja. Tekmovanje, ki bo potekalo v rotterdamski dvorani Ahoy, bo po napovedih med drugimi zaznamoval glasbenik Duncan Laurence, ki je na zadnji Evroviziji v živo leta 2019 Nizozemski prinesel zmago z osebnoizpovedno pesmijo Arcade.

Na uradni Evrovizijski strani pa je bil dopoldne objavljen tudi odziv Evropske radiodifuzne zveze (EBU) na sporočilo nizozemske vlade, da bo ob ugodni epidemiološki sliki gledalcem omogočen ogled priljubljenega glasbenega tekmovanja v živo.

"Pozdravljamo to odločitev nizozemske vlade in možnost, da bi lahko oboževalce povabili, da se nam pridružijo na tekmovanju za pesem Evrovizije v maju," je dejal vodja tekmovanja Martin Österdahl. Veseli jih, da bodo lahko pretehtali tudi to možnost, sicer pa so doslej prireditev načrtovali čimbolj v skladu z veljavnimi omejitvami v času epidemije.