Svet 4.4.2021 5:00

V Muzeju Victoria & Albert slovita Fabergejeva jajca

London, 4. aprila - V Muzeju Victoria & Albert bo od 20. novembra do 8. maja 2022 na ogled razstava Faberge v Londonu: Od romantike do revolucije. Na ogled bo več kot 200 izjemnih okrasnih predmetov, med katerimi bodo v ospredju tri slovita Fabergejeva jajca, ki jih bo za razstavo posodil moskovski Muzej Kremelj, poroča Guardian.

Kitajska, Hong Kong. Fabergejevo jajce Spomin na Azov, izdelano leta 1891. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Kitajska, Hong Kong.
Fabergejevo jajce Spomin na Azov, izdelano leta 1891.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Kitajska, Hong Kong. Fabergejevo jajce Transsibirska železnica, izdelano leta 1900 za carja Nikolaja II. Fabergejevo jajce je izdelek draguljarske firme Faberge iz Sankt Peterburga, kjer so jih med letoma 1885 in 1917 izdelali na tisoče. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hong Kong.
Fabergejevo jajce Transsibirska železnica, izdelano leta 1900 za carja Nikolaja II.
Fabergejevo jajce je izdelek draguljarske firme Faberge iz Sankt Peterburga, kjer so jih med letoma 1885 in 1917 izdelali na tisoče.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med tremi Fabergejevimi jajci bo na ogled največji imperialni velikonočni pirh, znan kot jajce iz Moskovskega kremlja, ki ga je navdahnila arhitektura moskovske cerkve Marijinega vnebovzetja. Ob njem pa še jajce iz Aleksandrove palače in pa Tristoletno jajce, ki je bilo leta 1913 ustvarjeno ob 300-letnici obstoja dinastije Romanov. Kot navaja Guardian, bo razstava predstavila uspeh, ki ga je imel dvorni draguljar Peter Carl Faberge v Londonu.

Faberge se je rodil v Sankt Peterburgu leta 1846 kot potomec hugenotov, ki so se pred pregonom umaknili iz Francije. Šolal se je v zahodni Evropi, potem pa v Sankt Peterburgu. Leta 1870 je od očeta prevzel utečeno draguljarno in atelje za umetno obrt. Hitro si je pridobil ugled kot izviren oblikovalec.

Bil je mojster za izdelavo okrasnih predmetov in nakita iz zlata, srebra in poldragih kamnov. V Evropi je postal znan, ker je presegel estetski okvir klasičnega nakita in iz dragih kovin začel ustvarjati tudi fantazijske predmete. Kmalu je odprl podružnice v Moskvi, Kijevu in Londonu.

Svetovno slavo je dosegel z imperialnimi velikonočnimi pirhi. Ker jih krasijo dragi kamni in plemenite kovine, njegove pisanice veljajo za ene najlepših in najdražjih umetnin na svetu. Umrl je leta 1920.

Kuratorja razstave Kieran McCarthy in Hanne Faurby sta dejala, da je Fabergejeva zgodba svetovno znana, nekoliko manj pa je znano, da je svojo edino podružnico v Evropi odprl prav v Londonu. Po njunih besedah je njegova trgovina na ulici New Bond privabila "mednarodne kupce z raznih dvorov, aristokrate, poslovneže in druge pomembne osebnosti", njegovi izdelki pa so bili v Veliki Britaniji tako priljubljeni kot v Rusiji.

Za razstavo bo Muzeju Victoria & Albert nekaj predmetov iz kraljeve Fabergejeve zbirke posodila celo britanska kraljica. Med njimi so predmeti, ki jih je priznani draguljar izdelal za kralja Edvarda VII in za kraljico Aleksandro.