Svet 3.4.2021 5:00

V londonski Nacionalni galeriji razstavo priredili za mobilne telefone

London, 3. aprila - V londonski Nacionalni galeriji so razstavo Zaznavanje nevidnega: korak v Gossaertov Poklon sv. treh kraljev, ki bila zasnovana kot celostna izkušnja s podobo in zvokom, priredili za mobilne telefone. V središču razstave je slika Poklon sv. treh kraljev Jana Gossaerta, ki velja za pomembno delo severnjaške renesanse.

Velika Britanija, London. Narodna galerija London. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Narodna galerija London.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstavo so v londonski Nacionalni galeriji sicer odprli že decembra, a je bila zaradi zaustavitve javnega življenja zaradi epidemije covida-19 na ogled le teden dni. Ker si jo je lahko ogledala le peščica ljudi, so se v galeriji odločili, da jo bodo priredili ter ponudili kot prvo galerijsko izkušnjo preko mobilnega telefona, piše Guardian.

Tako razstava kot spletna različica sta nastali v sklopu programa galerijskih inovacij. Kot je povedala vodja programa Emma McFarland, gre za eksperiment. "V sklopu programa inovacij želimo ustvarjati prijetne in tudi pomembne izkušnje, ki na različne načine pritegnejo novo in bolj raznoliko občinstvo na način, da ga postavijo v središče oblikovalskega procesa," je povedala.

Na Gossaertovi sliki so upodobljeni kralji, dvorjani, pastirji, živali in angeli, ki so se prišli poklonit Juzuščku, sedečemu v Marijinem naročju, v ozadju je napol porušena arhitektura. Na mobilnem telefonu si bodo lahko uporabniki približali detajle ter slišali pesem iz ust Boltežarja, temnopoltega kralja, ki je na sliki upodobljen levo od Marije. Pesem je po naročilu galerije napisala pesnica Theresa Lola.

Tako kot na sami razstavi je bil tudi v različici za mobilne telefone cilj združiti zvok, podobo, poezijo in interakcijo. Boltežar tako v obeh primerih z obiskovalci deli zgodbo svojega popotovanje po svetu, ki je bil na robu sprememb, da bi bil prisoten v trenutku transformacije, so zapisali v galeriji.

Gossaert je sliko Poklon sv. treh kraljev naslikal med letoma 1510 in 1515. V zbirki galerije je od leta 1911. Razstavo Zaznavanje nevidnega: korak v Gossaertov Poklon sv. treh kraljev, ki so jo morali zapreti decembra, pa so v galeriji podaljšali. Tako bo na ogled od 17. maja do 13. junija.