Svet 6.4.2021 5:00

Moderna galerija v Zagrebu preimenovana v Nacionalni muzej moderne umetnosti

Zagreb, 6. aprila - Ena izmed najstarejših hrvaških kulturnih ustanov, Moderna galerija v Zagrebu, se v skladu z odločitvijo hrvaške vlade preimenuje v Nacionalni muzej moderne umetnosti. Za spremembo imena so se odločili, da v mednarodni komunikaciji ne bo več prihajalo do dvomov glede dejavnosti, ki jo institucija opravlja.

Hrvaška, Zagreb. Moderna galerija Zagreb. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Moderna galerija Zagreb.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Hrvaška vlada je odločitev o spremembi imena sprejela na četrtkovi seji. "Moderna galerija je spreminjala svoj pravni status, vendar je bila ves čas nacionalni muzej, kar se je potrdilo tudi po hrvaški neodvisnosti", je poudarila hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen-Koržinek.

Pojasnila je, da so se v Moderni galeriji v mednarodni komunikaciji soočali z nejasnostmi, saj so jo sogovorniki, ker je bilo govora o galeriji, dojemali, kot ga gre za razstavni prostor, ne pa nacionalni muzej. V predlogu so zapisali, da bo sprememba imena pripomogla k jasnosti, natančnosti in praktičnosti komunikacije na lokalni, nacionalni in mednarodni strokovni in poslovni ravni.

Moderno galerijo so odprli leta 1934 v palači Vranyczany v središču Zagreba. Ustanovljena je bila z namenom predstavljanja nacionalne likovne umetnosti. Od sredine prejšnjega stoletja je bila krovna muzejska ustanova na nacionalni ravni za likovno in vizualno umetnost. Po osamosvojitvi Hrvaške je postala državna muzejska ustanova. V njej hranijo približno 11.000 umetniških del nacionalnega pomena, še piše v predlogu spremembe imena Moderne galerije v Nacionalni muzej moderne umetnosti.