Na hitro prelistano 3.4.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. aprila - Pri založbi Litera je izšel roman Lincoln v bardu Georgea Saundersa, pri KUD Sodobnost International delo Preden moj mož izgine pisateljice Selje Ahava, v zbirki Žepna Beletrina pa med izdajami ob Fabuli 2021 roman Opričnikov dan Vladimirja Sorokina.

Ljubljana. Knjiga Vladimirja Sorokina z naslovom Opričnikov dan. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vladimirja Sorokina z naslovom Opričnikov dan.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga finske pisateljice Selje Ahava z naslovom Preden moj mož izgine. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga finske pisateljice Selje Ahava z naslovom Preden moj mož izgine.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Georgea Saundersa z naslovom Lincoln v bardu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Georgea Saundersa z naslovom Lincoln v bardu.
Foto: STA

PRI LITERI LINCOLN V BARDU

Zgodovinski roman Lincoln v bardu ameriškega pisatelja Georgea Saundersa (1958) je pripoved o ameriškem "očetu naroda", 16. predsedniku Abrahamu Lincolnu, ki po smrti svojega 11-letnega sina Williama Wallacea le s težavo premaguje bolečino. Večji del romana se dogaja v budističnem "medstanju", v t.i. bardu; v vmesnem stanju duha, ki se nahaja tako v tostranstvu kot onstranstvu in se razpenja med smrtjo in ponovnim rojstvom.

Po pisanju sodobnega časopisja iz leta 1862 je Williejeva smrt čustveno in mentalno močno zamajala predsednika Lincolna, ki se je, pretresen, večkrat sam odpravljal v sinovo grobnico ter se tam z malim pokojnikom v naročju predajal pogovorom z njim. V romanu se v te pogovore vpleta še množica duhov preminulih ljudi, ki na različnih stopnjah barda "bivajo" in "čakajo". Lincoln v bardu je nekonvencionalen roman, že s svojo posebno kompozicijo, so zapisali pri založbi Litera. Knjigo je prevedel Andrej E. Skubic.

PISATELJICA SELJA AHAVA O PREOBRAZBI MOŽA V ŽENSKO

"Vedno sem si želel, da bi bil ženska," reče mož in čas se preseka na dvoje, na prej in potem. Roman Preden moj mož izgine, ki ga je poslovenila Julija Potrč Šavli, korenini osebni zgodbi pisateljice Selje Ahava, vendar jo obenem odločno presega. "Čeprav gre za pretresljivo pripoved o poslavljanju, je ta hkrati tudi spomin na osebo, ki vse bolj izginja. Avtorica osrednjo zgodbo o menjavi spola izmenjuje s pripovedjo o potovanju Krištofa Kolumba - kaj se skriva za mejo poznanega sveta? Koliko z leti vsi postajamo drugačni? Kaj razen praznih oblačil ostane za nami," so zapisali pri KUD Sodobnost International. Preden moj mož izgine je "brutalno iskrena zgodba o nepričakovanih vidikih resničnosti in o bolečini, ki jo prinesejo. Močna, a naravna proza pisateljice spremeni to neverjetno zgodbo in človeško tragedijo v ganljivo umetniško delo, ki se ne ukvarja s predsodki, temveč z občutki," so še zapisali pri založbi.

Selja Ahava (1974) je pisateljica, scenaristka in dramaturginja. Za svoj prvi roman, Dnevnik izgubljenega (2010), je bila nominirana za nagrado časopisa Helsingin Sanomat. Roman Stvari, ki padejo z neba (2015) je bil uvrščen v ožji izbor za prestižno nagrado finlandia, leta 2016 je avtorica zanj prejela nagrado Evropske unije za književnost. Preden moj mož izgine (2017) je njen tretji roman.

OB FABULI SOROKINOV OPRIČNIKOV DAN

Dogajanje v Opričnikovem dnevu, ki ga je za založbo Beletrina prevedla Andreja Kalc, je postavljeno v Rusijo bližnje prihodnosti, v obdobje politične obnove, ko je ponovno vzpostavljena monarhija. Njeni stebri so: samoodločba, pravoslavje in tradicija. Na Rdečem trgu sežigajo tuje potne liste in iz države izganjajo diplomate. Edina država, s katero Rusija ostaja v stiku, je Kitajska. Futuristična tehnologija se staplja z načini mučenja Ivana Groznega; svet se zdi kot grozljiva distopija, hkrati pa je bolj resničen kot kdajkoli. Dobrodošli v Rusiji leta 1927. In pustite zunaj upanje vsi, ki vstopate, so vsebino predstavili pri založbi. Roman velja za sodobno klasiko in je preveden v več kot 30 jezikov.

Vladimir Sorokin (1955) je eden najboljših in najbolj prepoznavnih sodobnih ruskih pisateljev. Postmodernistično fikcijo v svojih delih prepleta z elementi distopije, satire in sovjetskih motivov. Prejel je vse najpomembnejše ruske literarne nagrade, med drugim pa je bil tudi finalist za mednarodno nagrado man booker.