Svet 6.4.2021 15:24

Slovenski kratki film Minus 1 med finalisti spletnega festivala OTB

Miami, 6. aprila - Slovenski kratki film Minus 1 scenarista in režiserja Renata Bratkoviča se je uvrstil med finaliste ameriškega spletnega festivala Only The Best Film Awards (OTB). Film temelji na istoimenski kratki zgodbi, ki jo je Bratkovič napisal za antologijo BalkaNoir, ki je izšla pri grški založbi Kastaniotis. V filmu v glavni vlogi nastopa Igor Korošec.

Film Minus 1 je bil posnet v enem prostoru, v eni noči in v enem kadru. Bratkovič ga je zrežiral po zgodbi, ki jo je napisal na povabilo sourednika antologije BalkaNoir Vassilissa Danellisa. Zgodba je bila že v prvotni obliki napisana v obliki dialogov, tako da je že predstavljala scenarij za morebitni film, je za STA pojasnil Bratkovič.

Protagonist kratkega filma je navidezni terapevt v kriznem klicnem centru, ki, kot sam pravi zase, rad pomaga ljudem. Vendar se njegova definicija pomoči izkaže za njeno radikalno nasprotje.

Kot zanimivost je Bratkovič omenil, da je Minus 1 prvi slovenski film, v katerem je zaigral Igor Korošec. Diplomant Ruske akademije za dramsko umetnost v Moskvi, ki je nekaj let igral v celjskem gledališču, že vrsto let živi in ustvarja v Hollywoodu. Med drugim je zaigral v filmih, kot sta Dobri Nemec Stevena Soderbergha in This Is Our Christmas Christiana Filippelle ter TV nadaljevankah Alias, Chuck, Undercovers, The Unit, Grimm, Rizzoli and Isles.

Poleg Korošca je v filmu slišati še Jano Jeglič. Direktor fotografije je Marko Šalamun, oblikovalec zvoka Tim Žibrat, za glasbo je poskrbel Marko Ornik. Film je nastal v koprodukciji oglaševalske agencije Artizan, v kateri Bratkovič deluje kot kreativni partner, produkcijske hiše Final Focus in KUD Foto video kluba Slovenska Bistrica. Producent je Jurij Moličnik.

Film je doslej prejel že več nagrad in priznanj na mednarodnih festivalih, med katerimi Bratkovič izpostavlja Redline International Film Festival v Torontu leta 2018, na katerem je bil film izbran kot najboljši kratki triler, ter spletni festival Global Monthly Online Film Competition 2020, na katerem je bil ocenjen kot najboljši kratki film.

Minus 1 je nastal po kratki zgodbi Bratkoviča, ki tudi sicer piše kratke zgodbe in od leta 2015 organizira mednarodni krimi&noir književni festival Alibi v okolici Slovenske Bistrice. Doslej je izdal dve zbirki kratkih zgodb ter eKnjigi Ne poskušajte tega doma (2012) in It's All True (Athough It Might Not Have Happened) (2016). Trenutno ustvarja tretjo: Temne snovi (tega sranja si ne moreš izmisliti). Njegove zgodbe so izšle v več domačih in tujih antologijah.