Slovenija 7.4.2021 11:31

Pri ZKP sedem izdaj umetniške glasbe na CD ploščah ali v digitalni obliki

Ljubljana, 7. aprila - Založba kakovostnih programov (ZKP) RTV Slovenija je v zadnjem letu objavila sedem plošč umetniške glasbe. Izdala je štiri Tartinijeve sonate, zborovsko glasbo Huga Wolfa, izvedbe Mateja Zupana in Andreje Kosmač, prvenec Matica Romiha, skladbe Matije Krečiča in portret mariborske Opere. Za najmlajše so izšle pesmi iz otroške kantate Kje je Tina?.

Umetniške izdaje so namesto običajne predstavitve pred novinarji zaradi trenutnih razmer predstavili v radijski oddaji na programu Ars.

Plošča Quattro Sonate a Quattro vsebuje štiri Tartinijeve sonate za godalni kvartet, ki jih je ob lanski 250-letnici smrti slavnega Pirančana Giuseppeja Tartinija izvedel Godalni kvartet Tartini. Poustvaril jih je v radijskem Studiu 13 pred izbruhom pandemije novega koronavirusa. Plošča, nastala v sodelovanju z Občino Piran kot vodilnim partnerjem projekta Tartini 250, je izšla v CD obliki in kot digitalni album. Opremljena je z besedili in komentarji v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku.

Ob 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa pa je ZKP izdala njegov celotni zborovski opus v sodelovanju z radijskim programom Ars, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Društvom Huga Wolfa Slovenj Gradec. Skladbe za mešani in moški zbor so ob 100. obletnici Wolfove smrti leta 2003 v studiih RTV Slovenija posneli Komorni zbor RTV Slovenija pod taktirko Stojana Kureta in pianist Primož Bratina. Ploščo dopolnjuje zapis predsednika Wolfovega društva Marka Košana o skladateljevem času in glasbi.

Flavtist Matej Zupan in pianistka Andreja Kosmač sta na digitalni plošči z naslovom Operne fantazije zabeležila salonsko glasbo iz 19. stoletja. Kot so zapisali na ZKP, je žanr nastal ob začetku 19. stoletja in se razcvetel ob repertoarju priljubljenih opernih uspešnic. Številni glasbeniki so takrat ustvarjali virtuozne priredbe na melodije priljubljenih opernih del ter jih označevali z imeni, kot so fantazije, variacije in potpuriji, vendar so kmalu po premieri izginile z repertoarja in padle v pozabo.

Pianist in skladatelj Matic Romih, študent Vita Žuraja na ljubljanski Akademiji za glasbo, se predstavlja s prvencem Horizon v digitalni obliki. Na njem je deset njegovih skladb v izvedbi različnih izvajalcev. Njegov opus sicer sega od solističnih in komornih sestavov, otroškega muzikala Dorimu, komorne mini opere Gaja do zborovske in orkestralne glasbe, kot je Black Hole, ki jo je na albumu izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Simonom Krečičem.

Violinist in skladatelj Matija Krečič je na drugi avtorski plošči z naslovom Cut / Rez objavil sedem skladb, ki so nastale ob različnih priložnostih. Pri snemanju so sodelovali glasbeniki mlajše generacije, solist na duduku je bil Boštjan Gombač, dirigenti pa Jerica Bukovec, Nuno Coelho in Simon Krečič. Sodelovala sta tudi APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Godalni orkester RTV Slovenija.

Album 100 let Opere SNG Maribor je izšel ob koncu praznovanja jubileja te ustanove. Radio Slovenija, program Ars, ZKP in SNG Maribor so arhivsko gradivo ter posnetke aktualnega umetniškega programa združili v zvočno panoramo njenega delovanja. Na dvojni CD izdaji so predstavljeni zbor, orkester in operni solisti, zlasti z repertoarjem, s katerim so dosegli največje uspehe.

V sodelovanju s prvim radijskim programom pa je izšlo 15 pesmi iz otroške kantate Kje je Tina? v izvedbi Otroškega pevskega zbora z zborovodkinjo Anko Jazbec in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič. Pesmi so na voljo tako v digitalni obliki kot na CD. Besedilo podpisuje Barbara Gregorič Gorenc, glasbo Matevž Goršič. Kantata se "sprehaja med klasičnim in popularnejšim glasbenim jezikom", so zapisali na ZKP.