Slovenija 8.4.2021 8:37

Pri Beletrini novi romani Vojnovića, Skubica in Filipčiča

Ljubljana, 8. aprila - Pri založbi Beletrina so izšla nova dela uveljavljenih slovenskih pisateljev in mlade avtorice. Med novostmi so nadaljevanje uspešnice Čefurji raus!, ki jo je Goran Vojnović naslovil Đorđič se vrača, roman o odnosih, staranju, spominih in pozabi Andreja E. Skubica Krasni dnevi ter roman o staranju Emila Filipčiča Nepočesane misli.

Priljubljeni in večkrat nagrajeni slovenski pisatelj Vojnović je napisal nadaljevanje uspešnice Čefurji raus!. Roman Đorđič se vrača po zapisu založbe "razpira notranji svet čustveno razrvanega mladeniča, v katerem se zrcali slika zunanjega sveta, prepojenega z nacionalizmom". Vojnović kljub zahtevni tematiki ostaja iskriv, duhovit in zvest svoji prepoznavni pisavi, menijo pri Beletrini.

Roman se začne avgusta 2017, ko starta Evropsko prvenstvo v košarki in se Marko Đorđić nenapovedano vrne na Fužine. "Prvič, odkar se je pred več kot desetimi leti preselil v Bosno, se vrača za nedoločen čas, morda celo za vedno. A v resnici ne ve, kaj bi počel na Fužinah. Njegov oče Radovan ima tumor na želodcu in čaka na operacijo, mama Ranka v skrbeh zanj in zase postaja živčna razvalina, njegovi prijatelji, Adi, Aco in Dejan, pa so raztreščeni po tem krasnem novem svetu, ki mu on sam več kot očitno ne pripada več. (...) Z vsakim novim dnem, z vsako novo zmago slovenske košarkarske reprezentance postaja jasno, da Marko v Sloveniji nima več svojega mesta," je vsebina povzeta na strani založbe.

Knjižna bera vključuje tudi novi roman prav tako zelo priznanega in nagrajevanega pisatelja Andreja E. Skubica. Pri založbi so zapisali, da je v središču knjige "zgodba o družinskih odnosih, spopadanju z demoni preteklih napačnih odločitev, staranju, spominu in pozabi".

Pri Beletrini so o vsebini zapisali: "Mirno bivanje vdovca Dušana Šaute v domu za starejše občane prekine obisk kriminalistov, ki iščejo njegovo hčer Lejo. Nikakor je ne morejo najti, čeprav naj bi bila 'priča nečemu'. Dušan iz rumenih medijev kmalu izve, da naj bi Leja, 'pripadnica kulturniške estrade', preživela noč s tovornjakarjem, ki je v hiši skrival truplo svoje žene. Dušan se poda na iskanje hčere, ki se skriva pred policijo in njim, obenem pa tudi na potovanje v lastno preteklost."

O staranju pa v samosvojem, "čisto razkuštranem slogu", piše tudi priznani pisatelj, režiser, dramatik, radijski ustvarjalec in igralec Emil Filipčič v romanu Nepočesane misli. V središču dela je upokojenec, ki se z razdalje prehojene poti sprašuje o bistvu življenja: "Jezik. Kadar gre na kontrolni pregled. Mehur. Kadar gre na operacijo."

Nepočesane misli je roman, ob katerem se bralec nasmeji. Govori pa o otroštvu v Beogradu, o prvih prijateljih v Ljubljani, o mami, očetu in bratu, o stricu in bratrancu, o nečaku in pranečaku, o družini, o teniškem klubu, o Ljubljani, Piranu in Sloveniji, piše na strani založbe.

Prvič pa je pri Beletrini svoj roman objavila mlada pisateljica Ana Marwan, ki na Dunaju ustvarja v nemškem in slovenskem jeziku. Zabubljena je njen prvi roman v slovenščini, ki sledi izjemno dobro sprejetemu prvencu v nemščini.

Avtorica, ki bo tudi gostja festivala Literature sveta - Fabula, v romanu Zabubljena pripoveduje o mladi razmišljujoči ženski in njenem soočanju z vprašanjem, kaj je resničnost, ki jo obdaja. Po zapisu založbe avtorica že s prvo povedjo bralca posrka v svoj čarobni kontinent, poln neskrite resnice. V knjigi "ne manjka domiselnih besednih iger in drznega preobračanja ustaljenih pomenov; jedke ironije in celo sarkazma".