Slovenija 9.4.2021 9:30

Društvo UHO bo s Forumom nove glasbe sklenilo svojo prvo sezono

Ljubljana, 9. aprila - Društvo UHO, ki je po slovesu festivala Slowind prevzelo skrb za predstavljanje najnovejše umetniške glasbe s festivalom Forum nove glasbe, bo z nocojšnjim koncertom sklenilo svojo prvo sezono. Koncert bo mogoče spremljati na njihovi spletni strani, prav tako pogovor s slovensko skladateljico v programu Urško Pompe.

To bo zadnje dejanje festivala, ki so ga sicer po začetnih spletnih koncertih nameravali izvesti v živo, a se zaradi epidemije ni izšlo, so sporočili iz društva.

Na nocojšnjem koncertu bodo nastopili tolkalec Jan Čibej, ansambel Neofonia in dirigent Leonhard Garms. Poleg skladbe Urške Pompe bo mogoče slišati dela Thierryja De Meyja, Simona Steen-Andersena in Marka Nikodijevića. Koncert bo sklenilo delo Vijugasti glasovi češkega skladatelja Ondreja Adameka, letošnjega kuratorja festivala.

Po zamisli organizatorjev bodo Forumi nove glasbe vsebinsko osredotočeni na izbrano temo, vsako leto pa bodo izbrali novega kuratorja, ki bo zadolžen za programsko izbiro in obenem avtor v središču. Letos so v goste povabili češkega skladatelja Adameka, predstavnika mlajše generacije, ki si je že pridobil svetovno prepoznavnost.

Festival želi biti hkrati podaljšek in presežek Slowindovih snovanj zadnjih 20 let, pri tem pa zasleduje več ciljev. Slovenski javnosti želi predstaviti najnovejšo glasbo, zlasti dela danes aktivnih in izstopajočih skladateljskih imen različnih estetskih in kompozicijskih usmeritev ter vzpostaviti platformo za izstopajoče slovenske glasbenike, ki sicer delujejo razkropljeni po vsej Evropi v najvidnejših ansamblih za sodobno glasbo, da se predstavijo na domačih odrih.

Obenem želi omogočati izmenjavo izkušenj in znanj med izvajalci in skladatelji, glasbeniki in občinstvom ter širjenje znanja o sodobni glasbi prek delavnic in izobraževanj za skladatelje, muzikologe, izvajalce in širše zainteresirano občinstvo. V ta sklop sodijo tudi vsakokratni pogovori pred koncerti.

Za organizacijo Foruma nove glasbe stojijo skladateljici Nina Šenk in Larisa Vrhunc, dirigent Steven Loy in muzikolog Gregor Pompe, ki so se s povezali s partnerji, kot so društva SiBrass, Neofonia in Slowind, ter pridobili finančna sredstva za izvedbo, med drugim pri nemškem skladu Ernst von Siemens.