Slovenija 12.4.2021 9:53

Kosovelov dom Sežana obeležuje 30 let delovanja

Sežana, 12. aprila - Kosovelov dom Sežana je z imenom Kulturni dom Srečka Kosovela slavnostno odprl vrata v petek, 12. aprila 1991. Ob priložnosti se je zvrstilo več kulturnih dogodkov z osrednjo slovesnostjo. Zato so danes na YouTube kanalu Kosovelovega doma Sežana objavili krajši film s spomini pričevalcev.

Ob odprtju sežanskega Kosovelovega doma so v veliki galeriji na ogled postavili razstavo akademskega slikarja Poldeta Oblaka z naslovom Slovenski Kras - impresije in skice.

Za odprtjem razstave je v veliki dvorani po krajši slovesnosti s slavnostnim govorom tedanjega predsednika predsedstva Republike Slovenije Milana Kučana in nastopom Mešanega pevskega zbora Divača pod vodstvom Edija Raceta, Mestno gledališče ljubljansko uprizorilo komedijo Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Zvoneta Šedlbauerja. Že večer prej je bila na programu javna radijska oddaja Klepet doma z gostom Cirilom Zlobcem.

Kosovelov dom Sežana so pričeli graditi leta 1979 po zasnovi in projektih arhitekturne skupine Kras. Umestitev v središče Sežane je bila izbrana na podlagi pomena, ki ga ima v razvoju regije središče kulture na Krasu. Postavili so ga sredi velike vrtače, na eno stran umestili odprti zunanji amfiteater, na drugo stran pa Veliko dvorano s 437 sedeži.

Kosovelov dom so z leti še dograjevali. Tako so leta 2004 posodobili in opremili oder, leta 2007 so uredili Pomladno dvorano za 60 obiskovalcev, ki je odtlej z ogledalom in baletnim drogom glavni vadbeni prostor za vse plesne in baletne skupine, leta 2009 pa še dodali multifunkcijsko Srednjo dvorano za 150 obiskovalcev.

Prvi direktor Kosovelovega doma Sežana je bil Marjan Suša, ki je dom vodil od 1991 do 1996. Za njim je kot v. d. direktorja do leta 2001 vodenje prevzel Aleksander Peršolja, za njim pa Gojmir Lešnjak - Gojc, ki je na čelu te kulturne ustanove ostal 11 let (do leta 2010 kot direktor, nato pa še leto kot v.d. direktorja). Za njim je nalogo v.d. direktorja za leto dni opravljal Pavle Plahutnik, od oktobra 2012 pa dom vodi Nina Ukmar. Programski vodja je bil med letoma 1991 in 2007 Aleksander Peršolja, tega delovnega mesta Kosovelov dom Sežana pa od takrat nima več.

"Ponosni smo, da nas je v teh letih obiskalo kar skoraj 1.481.000 obiskovalcev na čez 9630 prireditvah, od nastopov domačih kulturnih društev do vrhunskih mednarodnih ustvarjalcev in lastnih produkcij," je zapisala direktorica Kosovelovega doma Sežana Nina Ukmar.

Zaradi epidemije je Kosovelov dom Sežana zaprt, zato so nekaj jubilejnih dogodkov preselili na splet, nekaj razstav pa zamaknil na poznejši termin. Predvidoma avgusta načrtujejo razstavo slikarjev Janka in Simona Kastelica ter koncert skupine Laibach. Letos načrtujejo še razstavi Katje Sorta in Kulturnega društva Kras, z Ustanovo Maks Fabiani pa razstavo o arhitektu Matjažu Garzarolliju.

Prav tako pričakujejo gostovanje otroške predstave Pasjedivščina ter predstave za odrasle Komedija o artu. Skupaj z Gledališčem Koper bodo na oder postavili plesni pravljici Žabji kralj in Rdeča kapica, ki naj bi ju poleti izvedli tudi v njihovem amfiteatru.