Svet 12.4.2021 12:31

Umrl srbski glasbenik in skladatelj filmske glasbe Zoran Simjanović

Beograd, 12. aprila - V 75. letu starosti je v nedeljo v rodnem Beogradu preminil glasbenik in skladatelj Zoran Simjanović, avtor glasbe za več kot 60 igranih filmov in televizijskih serij. Pogosto je sodeloval tudi s slovenskimi glasbeniki in filmskimi ustvarjalci, med drugim pri filmih Draga moja Iza (1979) in Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi (2014).

Zoran Simjanović se je rodil 11. maja 1946 v Beogradu. Bil je profesor na beograjski fakulteti dramskih umetnosti in na fakulteti za glasbo, že vrsto let pa je bil cenjen kot eden največjih srbskih skladateljev, poroča MMC RTV Slovenija.

Z glasbenim ustvarjanjem je začel v 60. letih minulega stoletja. Ustanovil je v Jugoslaviji in drugod priljubljene rock bende, kot sta Siluete in Elipse, ter pisal pop pesmi za prijatelje, ki so nato prejemali nagrade na festivalih. Leta 1975 je začel s skladanjem za film, televizijo in gledališče.

Ustvaril je glasbo za več kot 60 igranih filmov, prav toliko televizijskih serij, veliko gledaliških del, animiranih in kratkih filmov. Njegove glasbene stvaritve so bile nagrajene na številnih festivalih doma in v tujini.

Sodeloval je tudi pri slovenskih filmih, med drugim se je podpisal pod glasbo za triler-omnibus Trije prispevki k slovenski blaznosti (1983), sestavljen iz treh zgodb: Kronika zločina v režiji Žareta Lužnika, Kronika norosti v režiji Borisa Jurjaševiča in Kronika upora v režiji Mitje Milavca.

Napisal je tudi glasbo za slovenski film Draga moja Iza v režiji in po scenariju Vojka Duletiča, posnet po istoimenskem romanu Iva Zormana. Njegova pa je tudi glasba v mednarodno nagrajenem kratkem filmu Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi Svetlane Dramlić Jovičič, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija.

V Slovenski kinoteki so Simjanoviću leta 2004 posvetili retrospektivo, v okviru katere so bili na ogled filmi Posebna vzgoja (1980), Maratonci tečejo častni krog (1982), Balkan ekspres (1983), Lepota pregrehe (1986), Zbirni center (1989), Čas čudes (1989) in Sod smodnika (1998), navajajo pri MMC.

Med osrednjimi naslovi jugoslovanske kinematografije se je poleg že omenjenih podpisal pod glasbo za prvenec Emira Kusturice Se spominjaš Dolly Bell? iz leta 1981, Jagode v grlu (1976), Žikova dinastija (1985), Oče na službenem potovanju (1985), Tango Argentino (1992) ter Tito in jaz (1992).

Simjanović je na slovenskih odrih zadnjič stal leta 2014 v SNG Maribor, na humanitarnem koncertu Stopimo skupaj. Na koncertu je po mnogih letih z Lidijo Kodrič, s katero je sodeloval v 80. letih v filmu Balkan ekspres, zapel pesem Za jednu smo ljubav stariji.