Svet 13.4.2021 6:00

Na dražbi maja še ena velika Basquiatova slika iz leta 1982

Hongkong, 13. aprila - Dražbena hiša Christie's bo 24. maja v Hongkongu dala na dražbo sliko ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata. Delo iz leta 1982 z naslovom Untitled (One Eyed Man or Xerox Face) je del slovite serije s slikami enakih dimenzij. Po rekordni prodaji njegovega Bojevnika pa gre na drugo dražbo v maju še eno Basquiatovo delo - Versus Medici.

Nemčija, Frankfurt. Umetniška dela ameriškega umetnika haitijsko-portoriških korenin Jean-Michela Basquiata. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Nemčija, Frankfurt.
Umetniška dela ameriškega umetnika haitijsko-portoriških korenin Jean-Michela Basquiata.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Delo Untitled (One Eyed Man or Xerox Face) ne bo Basquiatovo edino delo na dražbi v maju - v New Yorku bo 12. maja na dražbi tudi slika Versus Medici. Dražbi sledita skoraj 42 milijona dolarjev vredni prodaji umetnikovega Bojevnika; slika je marca postala najdražje zahodno delo, ki so ga prodali na dražbi v Aziji, navaja spletni portal Art Daily.

V Hongkongu bodo delo Untitled (One Eyed Man or Xerox Face) ponudili kot enega izmed vrhuncev večerne dražbe 20. in 21. stoletja. Zahodna dela v Hongkongu ponovno predstavljajo po velikem decembrskem uspehu, ko so doživeli močne ponudbe in kupovanje azijskih kupcev.

Slika Untitled (One Eyed Man or Xerox Face) je bila leta 2015 del Basquiatove retrospektive v Guggenheimu v španskem mestu Bilbao. Vsebuje rdečo podobo, ki jo obkrožajo modra, rumena, črna in bela barva. Na sliki je krona, ki je kasneje postala umetnikov razpoznavni znak. Sliko je Basquiat ustvaril z akrilom, oljno barvo, kolažem in razpršilom na leseni plošči, navaja Art Daily.

Tako kot Bojevnik in Versus Medici je bila tudi ta naslikana leta 1982, ki je splošno prepoznano kot eno najpomembnejših let v Basquiatovi karieri. Umetnik je takrat začel žeti komercialni uspeh in postal vsesplošno prepoznaven, prav tako pa je ustvaril najbolj energična, originalna dela.

Slika je del serije, nastale med leti 1981 in 1982, ki vključuje tudi Bojevnika. Dela iz serije, v kateri ima vseh 11 slik enake dimenzije, so zelo iskana pri zbirateljih in izjemno pomembna v okviru Basquiatove zgodnje kariere, še piše Art Daily.

Ameriški umetnik haitskih in portoriških korenin Basquiat (1960-1988) se je v svoji umetnosti osredotočal na nasprotja, kot so bogastvo proti revščini, integracija proti segregaciji in notranja izkušnja proti zunanji. Ustvarjal je poezijo, risbe in slike ter združeval besedilo in podobo, abstrakcijo, figuracijo in zgodovinske informacije, pomešane s sodobno kritiko.