Slovenija 13.4.2021 9:46

Objavljen razpis za 25. večernico

Maribor, 13. aprila - Časnik Večer je objavil razpis za jubilejno, 25. večernico, nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo. Za nagrado se lahko potegujejo avtorji izvirnih pesniških, proznih in dramskih besedil za otroke in mladino, ki so izšla lani v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi. Razpis je odprt do 22. maja.

Ljubljana. Pisanje, literatura, pero, pisalo. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, literatura, pero, pisalo.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Do tega datuma lahko avtorji, založniki, institucije, društva in posamezniki pošljejo literarna dela za otroke. Dela bo ocenjevala petčlanska žirija, ki jo sestavljajo predstavniki Večera, Društva slovenskih pisateljev, Društva za humanistična vprašanja Argo, revije Otrok in knjiga ter Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY: Barbara Pregelj, Alenka Urh, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Melita Forstnerič Hajnšek.

Žirija bo najprej nominirala pet del, pozneje pa razglasila prejemnika oz. prejemnico letošnje večernice, ki bo prejel oz. prejela tudi denarno nagrado v znesku 3000 evrov. Podelitev nagrade bo potekala na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti, ki bo predvidoma jeseni, piše Večer.

Lani je večernico dobil Andrej Rozman Roza za Rimuzine in črkolazen. Med letoma 1997 in 2020 je večernico prejelo 14 pisateljev in osem pisateljic, nagrado je doslej dvakrat prejela Janja Vidmar in trikrat Peter Svetina. Leta 2007 je bila nagrada izjemoma podeljena dvema avtoricama.

Glede na književne zvrsti prevladuje proza - 19 literarnih del, pet del sodi v poezijo, eno delo pa vsebuje poezijo in prozo. Glede na književno vrsto so bili največkrat, desetkrat, nagrajeni mladinski realistični romani, trikrat realistične povesti, po dvakrat pa pravljice, zbirke kratkih realističnih in fantastičnih zgodb, eno delo vsebuje pesmi, fantastične in realistične zgodbe, so nekaj statističnih podatkov navedli pri Večeru.