Svet 14.4.2021 6:00

Galerija Uffizi z brezplačno digitalno razstavo o ženskah antičnega Rima

Firence, 14. aprila - V firenški galeriji Uffizi so pripravili digitalno arheološko razstavo, ki prikazuje vlogo žensk v času antičnega Rima. Na spletni strani galerije je dostopen brezplačni virtualni ogled razstave z imenom Cesarice, matrone, svobodnjakinje. Obrazi in skrivnosti rimskih žensk (Imperatrici, matrone, liberte. Volti e segreti delle donne romane).

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je bila razstava na ogled le en dan, preden so jo zaradi koronavirusnih ukrepov morali zapreti. Vse razstavljene predmete so nato digitalizirali v visoki ločljivosti in od minulega ponedeljka si zainteresirani digitalno verzijo razstave lahko ogledajo prek spleta.

To je prva razstava galerije Uffizi v Firencah, ki si jo lahko ljudje ogledajo na tak način. Preko spleta lahko vsak približa in poveča predmete, da bolje vidi podrobnosti umetnin, in v italijanščini ter angleščini prebere razlago in dodatne informacije. Poleg tega lahko zaradi nove funkcionalnosti vsak neposredno sledi povezavi do tehničnega lista umetnine v arhivih na spletni strani galerije.

Kot je še povzela Ansa, približno 30 eksponatov prihaja iz bogate arheološke zbirke galerije. Med njimi sta kipa matere rimskega cesarja Nerona Agripine Mlajše in žene cesarja Domicijana cesarice Domicije Longine.

Umetnine opisujejo rimske ženske v prvih dveh stoletjih Rimskega imperija, od začetka prvega do druge polovice drugega stoletja našega štetja. V ospredju so pozitivni in negativni vzori, ki jih predstavljajo cesarice in vodilne ženske cesarstva, ter možne ženske javne vloge. Razstava predstavlja tudi vpogled v fascinantne zgodbe vsakdanjega življenja matron in svobodnjakinj.

Po besedah direktorja galerije Uffizi Eikeja Schmidta galerija v zadnjih nekaj letih veliko pozornosti namenja temam zgodovine spola in s tem spreminja tradicionalne in tradicionalistične podobe žensk. Namesto tega prikazuje njihovo ustvarjalno, močno in neukrotljivo plat.