Slovenija 14.4.2021 9:30

Stripovska slikanica Ajdovski zid spremlja smaragdno dogodivščino čez Zaplano

Ljubljana, 14. aprila - Pod okriljem zavoda Škrateljc je nedavno izšla stripovska slikanica Ajdovski zid Uroša Grilca, ki jo je narisal Jaka Vukotič. Knjiga prinaša zgodbo o štirih zvereh - volku, risu, lisici in medvedu, ki jih usoda združi v želji, da premagajo zid, in spremlja pravljično-doživljajsko pot Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu na Zaplano.

Ljubljana. Pod okriljem zavoda Škrateljc je nedavno izšla stripovska slikanica Ajdovski zid Uroša Grilca, ki jo je narisal Jaka Vukotič. Knjiga prinaša zgodbo o štirih zvereh - volku, risu, lisici in medvedu, ki jih usoda združi v želji, da premagajo zid in spremlja pravljično-doživljajsko pot Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu na Zaplano. Foto: Maja Čehovin Korsika

Ljubljana.
Pod okriljem zavoda Škrateljc je nedavno izšla stripovska slikanica Ajdovski zid Uroša Grilca, ki jo je narisal Jaka Vukotič. Knjiga prinaša zgodbo o štirih zvereh - volku, risu, lisici in medvedu, ki jih usoda združi v želji, da premagajo zid in spremlja pravljično-doživljajsko pot Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu na Zaplano.
Foto: Maja Čehovin Korsika

Slikanica Ajdovski zid je še ena v nizu knjig, ki jih lahko mladi bralci in njihovi straši prebirajo samostojno ali pa kot izhodišče za zabavno pustolovščino v naravi. "Zgodba o Ajdovskem zidu je zgodba o štirih zvereh, volku, risu, lisici in medvedu, ki jih usoda združi v želji, da premagajo zid. Onkraj vodijo njihove večne poti, tam so njihove družine. Seveda z močjo ne gre, potrebna je tudi pamet in dober načrt, ki ga prispeva smaragdni deževnik, posebno bitje, ki je v resnici kar redni prebivalec tamkajšnjega gozda na Zaplani. Da bi zverem res uspelo, je potrebno še nekaj pravljičnega, nekaj velikanskega. Seveda je zapletov precej, a konec je srečen," je za STA vsebino povzel avtor besedila Uroš Grilc.

Knjigo je po besedah Grilca narisal "odličen ilustrator in pravi mojster stripovske govorice" Jaka Vukotič. V primerjavi z dosedanjimi izdajami, vezanimi na pravljično-doživljajske poti, je Ajdovski zid prva s stripovskim pečatom. Na vprašanje, zakaj so se pri Škrateljcu tako odločili, je Grilc odgovoril: "Z našimi knjigami raziskujemo različne žanre, odločitev za slikanico-strip pa je posledica naše siceršnje naklonjenosti stripovski umetnosti (Reformatorji v stripu in Cankar v stripu so knjige naše založbe) in pa predvsem spoznanja, da strip s svojo govorico, tako likovno kot besedno, vselej nagovarja različne skupine bralcev. Najmlajši tako sledijo osnovni zgodbi, malo starejši bralci pa odkrivajo še skrite pomene in detajle, ki jih prinašata sinergija besedila in risbe."

Pravljično-doživljajska pot Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu na Zaplano kot ena od poti znotraj Pravljično-doživljajske transverzale po Sloveniji deluje že od lanske pomladi, a kot je pojasnila Nina Peče Grilc, jim je epidemija preprečila organizacijo vodenih pohodov po poti z interpretativnimi vodniki. "Kljub temu je pot zaživela, saj je med ljudmi vse več zanimanja za pobeg v naravo. Naše pravljično-doživljajske poti so obiskovalcem na voljo ves čas, družine se na pot odpravijo samostojno, v pomoč so jim beležke," je dejala. Je pa treba v času epidemije preveriti, kje je beležke mogoče kupiti, saj so lahko predvidene točke zaprte. Je pa vselej mogoče beležko, skupaj s svinčnikom in nagrado, naročiti kar po pošti.

V zavodu so Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu na Zaplano ustvarili na pobudo Zavoda RS za varstvo narave. Ajdovski zid, odsek rimskega zapornega sistema Claustra Alpium Iuliarum, je dolg okoli sedem kilometrov, ob njem pa je nekoč stalo kar 35 obrambnih stolpov. Dva med njimi sta bila v sklopu projekta Claustra+ delno rekonstruirana.

"Otrokom nova gozdna dogodivščina odstira skrivnosti preteklosti in naravne značilnosti tega kraja. Na doživljajskih točkah ob Ajdovskem zidu s pomočjo Smaragdne beležke odkrivajo zanimivosti iz časa Rimljanov - spoznajo rimske številke, iščejo latinske pregovore in srečajo rimske vojake, varuhe obrambnega zidu. Ob tem pa se jim gozd predstavi tudi kot domovanje številnih rastlin in živali, o tem jim pripoveduje nenavadni prebivalec tega kraja - deževnik smaragdne barvne," je dodala sogovornica. Dogodivščina je po njenih besedah primerna za obiskovalce vseh starosti.

Pri Škrateljcu hkrati za junij pripravljajo novo dogodivščino v naravi - pot Škratji Kras v Štanjelu. To pot že od leta 2018 napoveduje Grilčeva slikanica Škratje s Krasa z zgodbo o tem, kako so otroci Krasu vrnili njegove barve, mrzel veter in trdnost kamna. Ilustracije v knjigi podpisuje Zvonko Čoh.