Svet 13.4.2021 16:16

Arhitekturni bienale v Benetkah od maja do novembra na spletu in kraju samem

Benetke, 13. aprila - Predsednik in kurator 17. mednarodnega arhitekturnega bienala v Benetkah, Roberto Cicutto in Hashim Sarkis, sta na ponedeljkovi spletni novinarski konferenci potrdila, da nameravajo bienale začeti 22. maja, kot je bilo načrtovano. Prireditev bo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA potekala na kraju samem in z več vsebinami na spletu.

Italija, Benetke. Mednarodna razstava arhitekture na beneškem bienalu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Italija, Benetke.
Mednarodna razstava arhitekture na beneškem bienalu.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot poroča APA, je libanonsko-ameriški arhitekt, ki je prevzel kuratorstvo bienala, omenil obsežen spremljevalni program v obliki podcastov, videov in fotografij. Na spletu pa bi med drugim prikazali tudi instalacije v samih Benetkah.

Organizatorji pa so v sporočilu za javnost zapisali, da bo na mednarodni arhitekturni razstavi z geslom How Will We Live Together? (Kako bomo sobivali?) sodelovalo 112 udeležencev iz 46 držav, že zlasti dobro bodo zastopani predstavniki iz Afrike, Latinske Amerike in Azije, razmerje med moškimi in ženskami pa bo uravnoteženo. Bienale bo trajal do 21. novembra v Vrtovih, Arzenalu in utrdbi Marghera, pri tem pa bo treba upoštevati vse predpise, povezane s covidom-19.

Po pisanju agencije bo arhitekturna razstava v Benetkah videti kot pogled v prihodnost stavbe, pri katerem sodelujejo strokovnjaki in arhitekti z vsega sveta. Sporočilo za javnost še navaja, da bo razdeljena na pet delov, od katerih bodo trije na ogled v Arzenalu in dva v osrednjem paviljonu.

Še en del razstave z naslovom How Will We Play Together? (Kako se bomo skupaj igrali?), kot prispevek petih arhitektov na temo otroške igre, pa bo na ogled v trdnjavi Marghera. Predogledi bodo 20. in 21. maja, 22. maja bo sledila otvoritvena slovesnost.

Za predstavitev Slovenije so bili leta 2019 izbrani arhitekta Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar ter kustosinji, umetnostni zgodovinarki Martina Malešič in Asta Vrečko s projektom Skupno v skupnosti.

Mednarodni arhitekturni bienale bi se moral začeti maja lani, a so ga zaradi koronavirusa prestavili na avgust 2020 in nato na letošnje leto.