Slovenija 15.4.2021 10:06

Na seji mestnega sveta prihodnji teden sklep o ustanovitvi Centra Rog

Ljubljana, 15. aprila - Ljubljanski mestni svetniki bodo v ponedeljek razpravljali o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog, ki je v predlogu sklepa o ustanovitvi zavoda opisan kot meddisciplinarni in multikulturni javni kreativni in proizvodni center. V predlogu so navedene številne dejavnosti zavoda, predstavljeni pa so tudi organi zavoda in njegova finančna ureditev.

Ljubljana. Seja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Seja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predlog med organi zavoda predvideva svet, direktorja ter dva njegova pomočnika - programskega vodjo in pomočnika za vodenje financ. Največ vprašanj odpira imenovanje direktorja, ki bo dobil petletni mandat za vodenje novega Centra Rog.

Kot piše današnji Dnevnik, najbolj bode v oči, da se od kandidata pričakujejo le eno leto vodstvenih izkušenj. Mestna občina je od kandidatov za direktorje javnih zavodov doslej zahtevala najmanj tri leta izkušenj na vodstvenih delovnih mestih.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) naj bi se po pisanju Dnevnika soočali tudi z očitki, da naj bi na mesto direktorice postavili vodjo RogLaba Meto Štular. Očitke na občini zavračajo in razumejo kot neutemeljene. Meta Štular pravi, da je za njen odgovor še prezgodaj, da pa se bo z veseljem odzvala vabilu, če jo bo pri razvoju nove institucije Mol potrebovala. Kot je spomnila, je z občino pri razvoju vsebin Centra Rog sodelovala več kot deset let.

Kot možno kandidatko za direktorico se omenja tudi Renato Zamida, nekdanjo direktorico Javne agencije za knjigo. A kot je povedala za Dnevnik, razpisa vsaj še nekaj mesecev ne pričakuje, zato se o kandidaturi še ni odločala. Velja pa omeniti, da je del omenjenega predloga, ki bo na mizi ljubljanskih svetnikov 19. aprila, pripravila prav ona.

Mestna občina Ljubljana (Mol) je javno naročilo za obnovo in izgradnjo Centra Rog objavila konec marca. Ocenjene vrednosti naročila Mol ni objavila, ponudbe pa naj bi odpirali 23. aprila. Center Rog bo po navedbah Mola zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površinah. Mednarodno zasnovan program Centra Rog bo vzpostavil 20 novih produkcijskih prostorov, ki bodo dani za krajša ali daljša obdobja v brezplačen najem različnim produkcijskim skupinam.

Prevzemu objekta v posest, ki ga je Mol izvedla 19. januarja, so se uprli uporabniki prostorov znotraj Roga, posredovala je tudi policija. Pozneje je bila na Okrajno sodišče v Ljubljani vložena posestna tožba, saj je skupnost Avtonomne tovarne Rog zatrjevala, da je Mol uporabnike Roga deložirala brez pravne podlage. Vendar je sodišče v celoti zavrnilo trditve nekdanjih uporabnikov glede kršenja njihovih posestnih pravic.