Slovenija 15.4.2021 9:30

V Celju ulična razstava ilustracij o hrepenenju v času epidemije

Celje, 15. aprila - Na Krekovem trgu v Celju je od danes na ogled razstava z naslovom Zemljevid Hrepenenja, ki jo sestavlja 20 ilustracij likovne umetnice Nee Likar. Kot je povedala za STA, se njene podobe prepletajo s poezijo Sare Kager, postavitev pa vizualno in besedno tematizira hrepenenje, ki ga vsi, a vsak na svoj način, doživljamo v času epidemije.

Postavitev na Krekovem trgu sledi razstavi Krvna skupina: metulji, ki je bila lani februarja na ogled v celjski AQ galeriji in je del projekta, ki ga že dlje časa snujeta s pesnico Saro Kager. Razstavo uvedejo vprašanje Nee Likar: "Po čem hrepeniš, ko po zemljevidu potuješ od tega, kar bi moral biti, do tega, kar si?". Gre za nekakšen slogan celotne postavitve ilustracij, Nea Likar pa nato spregovori le še s podobami, ki jih spremljajo stihi besedne umetnice Sare Kager.

"Razstavljeni cikel del, nastal v burnem času epidemije, osvetljuje pojem hrepenenja kot osrednje čustvo v zadnjem letu - izoblikovano bodisi z mnogoterimi družbenimi vlogami, odnosi ali najrazličnejšimi izkustvi. Hrepenenje umetnica opredeljuje kot nekaj, kar nas celotni čas povezuje, v upanju in prepričanju, da so vsa ta osebna potovanja vendarle mnogo doprinesla," je o razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Tanja Kerić.

Postavitev v prvi vrsti spregovori o posameznikovem hrepenenju v času epidemije, v njej pa je umetnica, kot je pojasnila, v skrbi in strahu za kulturo izrazila tudi nekaj družbene kritike. Omenjeno je Tanja Kerić opisala z besedami: "Prevladujoče ozračje ženstvenosti se prepleta s prikazom ranljivosti in melanholije ter posega tudi v območje družbene kritike, a vedno s pridihom romantičnosti."

Razstava, ki je nastala pod okriljem Celjskem mladinskega centra, bo na Krekovem trgu na ogled do 15. maja.

Ilustratorka in grafična oblikovalka Nea Likar se je rodila leta 1990 v Celju, kjer še danes živi in ustvarja. Študij je končala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje - smer ilustracija. Deluje na številnih področjih, s svojimi ilustracijami sodeluje tudi z drugimi ustvarjalci. Kot glavno likovno tehniko uporablja svinčnik, blizu so ji tudi akril, akvarel in barvice, ki jih združuje z digitalnim svetom. Svojo prvo likovno razstavo z naslovom Amarige je imela leta 2006 v Mladinskem centru Celje, pozneje pa je razstavljala tako na samostojnih kot skupinskih razstavah.

Sara Kager je fotografinja in pesnica, ki objektiv fotoaparata večkrat zamenja s peresom. Lani je izdala svoj pesniški prvenec z naslovom Indigo.