Slovenija 18.4.2021 11:00

Društvo IMPRO med zaprtjem gledališč s spletnimi improvizacijskimi dogodki

Ljubljana, 18. aprila - V Društvu za kulturo in izobraževanje IMPRO v času, ko so gledališke dvorane zaprte, pripravljajo brezplačne spletne dogodke za odrasla občinstva. Vsako nedeljo prirejajo ne-gledališke dogodke Impro liga živo na spletu, tokrat z naslovom Serijalka, kjer se bosta dve ekipi pomerili v žanru romantične komedije, so v društvu povedali za STA.

V času drugega in tretjega zaprtja pri Društvu IMPRO spletne dogodke Impro lige prirejajo vsak teden. V vsakem delu Impro lige v živo na spletu po dve ekipi uprizorita improvizirano spletno-gledališko izvedbo svojega filmskega žanra. To nedeljo pripravljajo vstop v Serijalko, v kateri bosta igrali ekipi Mali pok in Shakira Shakira v žanru romantične komedije, seveda s pomočjo predlogov in komentarjev gledalcev, so zapisali v Društvu IMPRO. Sledijo še trije dogodki v tretjem krogu Impro lige živo na spletu, žanri pa še niso določeni, je za STA dejala idejna in organizacijska vodja programa v Društvu IMPRO Mistral Majer.

V letošnji sezoni so v prvem krogu od novembra do januarja izvedli deset spletnih ne-gledaliških dogodkov, ki so predstavili izzive Lutke, Generacije, Ljubezen, Glasba, Psihadelija, Lokacije, Časovna obdobja, Partnerstvo, Ekstrem in Podajanje predmetov. Vsaka ekipa je predstavila svoj izziv in sprejela enega, ki ji ga je postavila druga ekipa. V drugem krogu od januarja do marca pa so izvedli deset dogodkov serije, v kateri sta se po dve ekipi spopadli z izzivom aktualne Izjave tedna.

Ker "internetna vrzel bistveno močneje zareže v stik z gledalcem", so se spraševali, kako to interaktivnost vključevati v spletne in ne-gledališke dogodke. Po besedah Mistral Majer jim ne-gledališki dogodki pravijo, ker "gledališka predstava nastaja na odru skupaj z občinstvom". V tem času pri društvu poleg nedeljskih dogodkov pripravljajo in vodijo tudi različne produkcije in programe, predvsem v polju kulturno-umetnostne vzgoje.

Prvotno so letošnjo sezono Impro lige načrtovali za namen izvedbe v gledaliških dvoranah, kjer primarno obstaja stik s publiko, se ustvarja več interakcije in predstava poteka na podlagi sodelovanja. A drugi val pandemije jih je prisilil, da so vsebine prilagodili za splet. "Ponovno smo zasnovali sezono in se odločili za netekmovalno verzijo Impro lige po eni strani, po drugi pa smo se odločili za vsebinske sklope, ki bi delovali tudi po morebitni vrnitvi v dvorane," je dejala Mistral Majer.

Vedeli so, da se bodo morali nečemu odpovedati, interaktivnost pa je ostala njihova prioriteta. Ugotovili so, da še najbolje sodelujejo gledalci s svojimi predlogi, ko jih imajo priložnost in so jih pripravljeni zapisati v komentarje. Gledalci lahko do Impro lige živo na spletu dostopajo prek povezave na Facebook strani Impro lige. Za poletje pri društvu že načrtujejo in razvijajo druge predstave in predvidoma bodo zaradi trenutne situacije toliko bolj aktivni poleti kot v prejšnjih letih, je še dejala Mistral Majer.

Sezono 2020/21 kot rdeča nit zaznamuje pop - pri Društvu IMPRO raziskujejo popularnost, populizem, pop art, pop-up, popcorn in Vox populi. Zanima jih "popularno, ljudskost, moda, lajfstajl, glam in muhe enodnevnice v gledališču in v življenju". Sodelujejo ekipe Banda Ferdamana, Impro Ljubljana, Pasji kašelj, Mali pok, Ti sam plavi!, Shakira Shakira, Improholics, Vodovodarji, Kabuš in Mentol bombon.

Impro liga je temeljni program improvizacijskega gledališča v Sloveniji in jo izvajajo že od leta 1993. Glavnina programa ponavadi poteka kot državno tekmovanje impro gledaliških skupin, program pa je stičišče slovenskih improvizatorjev in improvizatork.