Na hitro prelistano 17.4.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. aprila - Pri založbi Beletrina so izdali knjigo Džohe Alharti naslovom Nebesna telesa, pri Mladinski knjigi pa duhovito knjigo Adama Kaya Sveta noč, zgaran na moč. Pri založbi Miš je izšla knjiga 26-nadstropna hišica na drevesu, ki jo podpisujeta Andy Griffiths in Terry Denton, pri Založbi Fran pa slikanica O črnem ptičku in beli ptičici Maje Smotlak.

Ljubljana. Knjiga Džohe Alharti z naslovom Nebesna telesa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Džohe Alharti z naslovom Nebesna telesa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Adama Kaya z naslovom Sveta noč, zgaran na moč. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Adama Kaya z naslovom Sveta noč, zgaran na moč.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom 26-nadstropna hišica na drevesu, ki jo podpisujeta Andy Griffiths in Terry Denton. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom 26-nadstropna hišica na drevesu, ki jo podpisujeta Andy Griffiths in Terry Denton.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica O črnem ptičku in beli ptičici Maje Smotlak. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica O črnem ptičku in beli ptičici Maje Smotlak.
Foto: STA

V SLOVENŠČINI Z BOOKERJEM NAGRAJENI ROMAN DŽOHE ALHARTI

Pri Beletrini je med deli gostov letošnje Fabule izšel roman Nebesna telesa, s katerim si je Džoha Alharti leta 2019 prislužila mednarodno nagrado man booker. Nebesna telesa je prvi v arabščini napisani roman, ki je prejel to prestižno nagrado, in prva knjiga omanske avtorice, ki je bila prevedena v angleščino - pa tudi v slovenščino. V knjigi, ki jo je prevedla Barbara Skubic, bralec spozna tri sestre, ki živijo v omanski vasi: Majo, ki se poroči zato, da bi si zacelila strto srce; Asmo, ki se poroči zaradi občutka dolžnosti, in Khawalo, ki se odloči zavrniti vse ponudbe zaradi moškega, ki ga ljubi in čaka, da se vrne iz Kanade, kamor je emigriral. Preko usode treh sester spremljamo hitro spreminjajočo se in razslojeno omansko družbo, so vsebino povzeli pri založbi. "Nebesna telesa so odmev samih sebe, so tradicija, postavljena v prostor modernosti, ki ji le stežka sledijo," pa je v recenziji za Večer zapisala Klara Širovnik.

Omanska pisateljica Džoha Alharti (1978) je v Edinburghu doktorirala iz klasične arabske književnosti, danes pa je profesorica na Univerzi v Muškatu. Poleg z bookerjem nagrajenega dela je napisala še dva romana in zbirki kratke proze.

SVETA NOČ, ZGARAN NA MOČ - BOŽIČNI DNEVNIK MLADEGA ZDRAVNIKA

Adam Kay je bralce s svojim izjemno uspešnim zdravniškim dnevnikom Tole bo bolelo spravil v smeh in solze. Ker (ne)sreča nikoli ne počiva, niti za blagoslovljene božične dni, se mu je nabralo veliko prazničnih zgod in nezgod za novo delo Sveta noč, zgaran na moč (Mladinska knjiga). Namesto daril je odpiral bolnike, namesto pečenke je žvečil sendviče iz avtomata, a vseeno se teh časov spominja z veseljem in nostalgijo. Avtor je ob njenem izidu zapisal: "Predstavljam vam dnevniške zapise o božičih, ki sem jih prebil na bolniških oddelkih ter iz različnih odprtin vlekel zataknjene otročičke in božične okraske. Vendar ni bilo vse tako slabo. Tako sem imel vsaj izgovor, da sem se izognil družinskim srečanjem." Pri založbi pa so pridali, da je Sveta noč, zgaran na moč Kayjeva "duhovita in srčna zahvala vsem, ki so v službi ob petkih in svetkih, da lahko življenje teče naprej". Knjigo je poslovenila Barbara Krevel.

PRIGODE V HIŠICI, KI JE ZRASLA ZA 13 NADSTROPJI

Pri založbi Miš so lani izdali knjigo 13-nadstropna hišica na drevesu avstralskega avtorsko-ilustratorskega tandema Andy Griffiths in Terry Denton, letos pa med bralce prihaja nadaljevanje, prav tako v prevodu Veronike Rot Gabrovec. Pri založbi so zapisali, da se Andyjeva in Terryjeva sveže razširjena hišica na drevesu zdaj ponaša s 13 popolnoma novimi nadstropji, vključno z dirkališčem, skejtersko rampo, areno za boje v blatu, breztežnostno komoro in sladoledarno, kjer robot Edvard Žličkoroki ponuja 78 različnih okusov sladoleda. Najbolj srhljiv pa je Blodnjak pogube, labirint, ki je tako zapleten, da do danes še nihče, ki je vstopil vanj, ni več prišel ven... No, ne še. "Tudi drugi del izjemno zabavne zbirke avstralskega avtorskega dvojca slavi domišljijo in kreativnost. Črno-bele ilustracije, ki ponekod dopolnjujejo, drugod nadomeščajo besedilo, so polne domiselnih podrobnosti, ki bodo k branju pritegnile še tako oklevajoče bralce," so še zapisali pri založbi.

SLIKANICA O ČRNEM PTIČKU IN BELI PTIČICI

Pri Založbi Fran so izdali slikanico O črnem ptičku in beli ptičici, za katero je zgodbo napisala Maja Smotlak, ilustrirala pa jo je Nana Homovec. "Črni ptiček je zaljubljen v samotno svobodno letenje in prepričan, da je njegovo življenje popolno, kakršno je. Usoda pa je nepredvidljiva in presenetljiva. Lepega dne postavi predenj belo podobo, ki v njem vzbudi hrepenenje, povsem nove želje in sanje. Razpet med negotovostjo in prijetnim vznemirjenjem se prvič sooča s čustvi, ki jih še nikdar prej ni doživel," so povzeli pri založbi. Dodali so, da vzporedno z zgodbico O črnem ptičku in beli ptičici nevidno vzvalovijo mnogotere tematike, od odkrivanj čudes narave, vrstniškega druženja, otroške ustvarjalnosti, učinkov predanosti in vztrajnosti, vse tja do pojavnosti nemogočega ter prepletenosti živega z neživim.