Od blizu 22.4.2021 10:30

Praznovanje dneva knjige tudi letos s Sejmom s kavča in Nočjo knjige

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljana, 22. aprila - Unesco je 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Naziv svetovne prestolnice knjige je letos pripadel gruzijski prestolnici Tbilisi. Kot lani bo tudi letos praznovanje po številnih državah zaradi epidemije preseljeno na splet. Slovenija bo knjigo počastila z dvema projektoma - s Sejmom s kavča in tradicionalno Nočjo knjige.

Ljubljana. Knjigarna, knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjigarna, knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali pri Unescu, so se v zadnjem letu ukrepov proti koronavirusu knjige izkazale kot močno orodje v boju proti izolaciji. Poskrbele so za krepitev vezi med ljudmi, širjenje obzorij ter spodbujale k razmisleku in ustvarjalnosti. V nekaterih državah se je število prebranih knjig podvojilo, so zapisali pri Unescu, kjer še posebej ta mesec vabijo, da si ljudje vzamejo čas za branje bodisi sami ali z otroki.

"Čas je, da proslavimo pomen branja," so pozvali pri Unescu, ki je svetovni dan knjige izbral leta 1995 na generalnem zasedanju v Parizu. V svetovni literaturi je 23. april simbolični datum, saj je na ta dan preminulo več znamenitih književnikov, med njimi tudi William Shakespeare in Miguel de Cervantes.

Pandemija botruje že drugemu Sejmu s kavča

Po lanski prvi izvedbi bo v Sloveniji letos znova zaživel Sejem s kavča, na katerem bo od danes do nedelje mogoče kupiti več kot 500 knjig, ki jih bo ponujalo več kot 50 slovenskih založnikov. Sejem s kavča z vseslovenskim pozivom k podarjanju knjig ob svetovnem dnevu knjige poteka na pobudo in v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, v sodelovanju s številnimi založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev (DSP), splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji.

V okviru Sejma s kavča DSP pripravlja celodnevni program dogodkov, ki se bodo sklenili z večernimi branji slovenske literature za lahko noč, predsednik DSP Dušan Merc pa je ob dnevu knjige spisal tudi poslanico, v kateri je poudaril, da knjige potrebujemo: "Potiskan papir, zložen in zlepljen, šivan in spet, ujet v platnice, ki so varovalo in kazalo."

"Knjiga ni nenadomestljiva, ni nepogrešljiva - ampak samo za kratek čas. Ni je potrebno razumeti in častiti kot kult, ni potrošniška dobrina, je res produkt, njena dodatna vrednost pa je seveda bralec. Ta je vedno presežek - neznan bralec je nagrada, je potrdilo tako za založbo, tiskarja, redaktorja, urednika, avtorja in vse, ki sodelujejo, ko jo izbere, ker so jo izbrali in ustvarili zanj, za bralca," je zapisal in dodal: "Iz knjige ne bomo delali kultnega blaga, ne bomo je postavljali v vitrino, ki bo družinski oltar, čeprav bi bilo to potrebno, lepo in koristno, samo prebrali jo bomo, kar je največ."

Sejem s kavča ima svoj začetek natanko pred enim letom, ko je pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, z 62 založniki ter Jakom praktično čez noč organizirala prvi slovenski knjižni sejem na spletu. Obisk in podpora ustvarjalcem knjig sta bila izjemna. Ob koncu karantene so v pisarni mesta literature organizirali še tri Sejme na zraku, ki so potekali v živo.

"...In zdaj smo pred vrati vseslovenske pobude podarjanja knjig, z ogromno dobre volje in podpore z vseh strani - od navdušenih založnikov do županov, ki že pišejo svoje nagovore in se pridružujejo akciji, in oblikuje se povezana skupnost, ki verjame v pomembnost sodelovanja in skupnega nastopanja in že to je ogromno! Če zaploskate in pridete še vi ter sebi ali drugim kupite in podarite knjigo, se bo vse skupaj spremenilo v veliko fantastično zabavo, praznik, s katerim se bomo poklonili vsem izjemnim ustvarjalcem knjig in jih, kar je v tem času še posebej pomembno, po svojih močeh tudi podprli...," je med drugim zapisala vodja pisarne Tina Popovič.

S sedmo Nočjo knjige nad temo časa

Na svetovni dan knjige bo že sedmo leto zapored potekala Noč knjige. Projekt pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco poteka kot družbena akcija in povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Tudi letošnja Noč knjige bo prilagojena razmeram in bo v glavnem potekala v virtualnem prostoru interneta in družabnih omrežij.

Zvrstili se bodo najrazličnejši dogodki, od Noči z rokerji v mariborski Pekarni, spletnega pogovora s Tadejem Golobom v organizaciji novomeške knjižnice Mirana Jarca ter pogovora s Ferijem Lainščkom na Facebook profilu goriške knjižnice Franceta Bevka pa vse do virtualnega pogovora na temo Literatura koroških Slovencev in Slovenk, ki ga na Facebooku pripravlja celovška knjigarna Haček.

Letošnja Noč knjige poteka v duhu verza Srečka Kosovela Sanjam kraljestvo brez kralja. Kot je za STA povedal pobudnik projekta, založnik Rok Zavrtanik, je "Noč knjige odgovor na temo časa". Veseli ga, da je tudi letos dogodke na njihovi platformi objavilo veliko organizatorjev, do srede popoldne so jih našteli že več kot 100, ob čemer Zavrtanik poudarja, da je dogodkov še več, a jih prireditelji ne vnašajo na njihovo spletno stran.

Letošnje osrednje dogajanje bo prenos v živo, ki bo potekal na strani Noč knjige in številnih spletnih mestih v petek od 12. ure dalje. Gostili bodo številne domače in tuje literate, med katerimi je Zavrtanik omenil Borisa A. Novaka, Glorjano Veber, Miljenka Jergovića in Senko Marić ter glasbene ustvarjalce, kot sta Karmina Šilec in Jani Kovačič. Letos se bodo še posebej posvetili pesnikom in pisateljem staroselskih ljudstev, katerih imena Zavrtanik še ne more potrditi. V živo bodo spregovorili tudi številni podporniki in partnerji Noči knjige.

V sklopu Noči knjige, s katero želijo nagovoriti bralce vseh starosti, od najmlajših do upokojencev, bodo predstavili tudi letošnje nagrajence natečaja Noč pisanja 2021: Sanjam svet, je še povedal Zavrtanik.

Svetovni dan knjige bodo počastili tudi Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki so že drugo leto zapored prestavljeni z aprila na junij. Kljub temu so se organizatorji odločili za nekaj dogodkov v tem tednu. V sredo so začeli s spletnim pogovorom z Andrejo Peklar, sklenili pa bodo v soboto z Ožuljenim jezikom z gostom Muanisom Sinanovićem.